Na hlavný obsah

Nespokojní pendleri blokujú viaceré hraničné priechody

Problémy hlásia v Komárne, na hranici Rajka - Čunovo je už situácia pokojnejšia.

Nespokojní pendleri blokujú viaceré hraničné priechody
Na snímke protest na hraničnom priechode Milhosť -Tornyosnémeti. Foto: TASR

Od piatka (9. 7.) začal na slovenských hraniciach platiť nový režim. Na mnohých hraničných priechodov sa však od rána zhromažďujú protestujúci, ktorí nesúhlasia s novou vyhláškou a priechody blokujú.

Pendleri sa totiž zatiaľ s ministerstvom zdravotníctva nedohodli na výnimkách pre nezaočkovaných, a tak stále pre nich platí pri vstupe na Slovensko povinnosť preukázať sa negatívnym testom nie starším ako 7 dní.

Neprejazdná hranica v Komárne

Na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Komárno – Komárom už niekoľko hodín blokujú desiatky protestujúcich pendlerov prejazd v oboch smeroch.

Ako informuje Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, ide zatiaľ o pokojnú demonštráciu, bez transparentov a kriku. Odohralo sa tu len niekoľko menších incidentov, ktoré vyvolali najmä nervózni vodiči, ktorí sa nevedeli dostať cez hranicu.

Od skorého rána je na hranici asi desiatka policajtov, ktorým armáda pomáha usmerňovať celú dopravu a vozidlá otáčajú naspäť do Komárna alebo Komáromu. Na hranici sa netvoria kolóny, ale priechod je absolútne neprejazdný.

Protestujúci nemajú oficiálne povolenie na demonštráciu, a preto sa čaká na ďalší postup polície.

Zelená vlna RTVS po 14.00h informovala, že hraničný priechod je prejazdný už v oboch smeroch.

Protestujúci v Rajke

V ranných hodinách sa protestujúci zišli aj pri hraničnom priechode Rajka – Čunovo. Tvorili sa tam rozsiahle kolóny a polícia odporúčala využiť iné hraničné priechody.

Po zásahu kukláčov sa situácia radikálne zmenila a premávka je už plynulá. Protestujúcich vytlačili na vedľajšiu cestu. Na miesto prišiel aj antikonfliktný tím polície, ktorý nespokojným pendlerom vysvetľoval pravidlá pri vstupe na Slovensko.

Protestujúci nesúhlasia s nariadením štátu nechať sa testovať každých 7 dní, pokiaľ nie sú zaočkovaní.

Organizátori naznačili, že chcú v protestoch pokračovať. Povedali, že ministerstvo zdravotníctva im na stretnutí tento týždeň neponúklo relevantné výhody.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová povedala, že minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) predloží na najbližšom rokovaní koaličnej rady návrh na dva PCR testy mesačne zadarmo.

Protesty aj na východe krajiny

Na hraničnom priechode Milhosť v okrese Košice-okolie sa tiež v ranných hodinách zhromaždilo niekoľko ľudí, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas s kontrolami. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach na sociálnej sieti.

Demonštranti však priechod nezablokovali. Premávka bola plynulá a netvorili sa žiadne kolóny.

„Od zámeru blokácie hraničného priechodu upustili po tom, čo im príslušníci Policajného zboru vysvetlili prijaté opatrenia po vstupe na naše územie,“ informuje polícia.

Blokácia vo Svrčinovci

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Žiline na sociálnej sieti tiež informuje o zdržaní vo Svrčinovci na slovensko-českej hranici.

Nespokojní občania zablokovali cestu a tvoria sa tu kolóny. „Cestujúcim radíme využiť iné hraničné priechody napríklad hraničný priechod Milošová, v opačnom prípade treba počítať so zdržaním,“ uvádza polícia.

Krátko pred 15.00 h protestujúci ukončili blokáciu a hraničný priechod je už prejazdný. TASR o tom informovalo operačné stredisko KR PZ v Žiline.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko