Na hlavný obsah

Nezamestnanosť je najnižšia za celý rok. Tretiu vlnu zvládneme, ubezpečil Heger

Štát vyplatil podnikateľom pomoc takmer 2 miliardy eur.

Nezamestnanosť je najnižšia za celý rok. Tretiu vlnu zvládneme, ubezpečil Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas tlačovej konferencie pred zasadnutím vlády na tému Pozitívny vývoj na trhu práce, kde miera nezamestnanosti už tretí mesiac po sebe klesá. Foto: TASR

Trh práce na Slovensku ožíva a miera nezamestnanosti je aktuálne najnižšia od začiatku tohto roka, informoval v stredu (21. 7.) predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

„Trh práce sa na Slovensku postupne zotavuje a dosahujeme najlepší výsledok v tomto roku, a to je 7,76 % evidovanej nezamestnanosti,“ uviedol Heger. Za týmito výsledkami vidí úspech vládnej pomoci na podporu podnikateľom. Miera nezamestnanosti klesá už tri mesiace po sebe, čo naznačuje pozitívny trend.

Nezamestnanost na Slovensku
Vývoj evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v posledných mesiacoch.Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Štát poskytol podnikateľom v rámci nástrojov Prvá pomoc, Prvá pomoc plus a Prvá pomoc plus plus podporu vo výške takmer dve miliardy eur. „Vďaka pomoci, ktorú sme nasadili, sa nám podarilo nezamestnanosť držať pod kontrolou počas celej pandémie,“ dodal premiér.

Pribúda aj voľných pracovných miest

Oživenie na trhu práce konštatoval aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Ilustroval to na príklade rastu počtu voľných dostupných pracovných miest. „Je to veľmi výrazný nárast za posledné mesiace. Aktuálne je dostupných 73 447 voľných pracovných miest,“ poznamenal a dodal, že počas druhého kvartálu tohto roka si už reálne našlo prácu 39 709 ľudí.

Vývoj počtu zamestnancov.
Vývoj počtu zamestnancov, dohodárov a živnostníkov počas posledných mesiacov.Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Zároveň rastie aj počet dohodárov a živnostníkov. „Pomoc, ktorú sme nielenže pripravili, ale aj rozdistribuovali ľuďom a zamestnávateľom, aby mohli udržať pracovné miesta, prináša svoje ovocie. Podarilo sa nám otočiť ten trend a nezamestnanosť klesá,“ doplnil Krajniak.

Krajniak s Hegerom ubezpečili, že štát je pripravený aj na tretiu vlnu, do ktorej postupne vstupuje v dôsledku delta variantu celá Európa. „Verím, že tretiu vlnu zvládneme,“ dodal premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika