Na hlavný obsah

Ničivé záplavy v Belgicku si vyžiadali už 27 životov

Nezvestné sú stále desiatky ľudí.

Ničivé záplavy v Belgicku si vyžiadali už 27 životov
Záplavy v Belgicku. Foto: SITA/AP

Nevídané záplavy, ktoré tento týždeň zasiahli Belgicko, si vyžiadali už 27 obetí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. O ďalších 102 ľuďoch nemajú zatiaľ žiadne správy.

Do jednej z postihnutých oblastí sa v sobotu (17. 7.) vydali belgický premiér Alexander De Croo a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Predchádzajúca bilancia z piatkového (16. 7.) popoludnia hovorila o 20 mŕtvych a asi dvoch desiatkach nezvestných. Belgické krízové centrum, ktoré zbiera celonárodné údaje, prestalo ale počty nezvestných zverejňovať, informoval AFP jeho hovorca. Mnoho ľudí je totiž podľa neho zložité zastihnúť pre výpadky elektriny a poruchy telefónnych sietí.

De Croo a von der Leyenová navštívili na juhu krajiny obec Rochefort, ktorá sa nachádza v zasiahnutej oblasti. V obci sa vydali na základňu hasičov, mali by tiež prehovoriť s obyvateľmi aj miestnymi predstaviteľmi.

Na programe majú tiež návštevu obce Pepinster, z ktorej pochádza polovica obetí katastrofálnych záplav.

Počasie sa v Belgicku začína zlepšovať po tom, ako v piatok ustali zrážky a v sobotu vysvitlo slnko. Hladiny riek klesli a odhalili spustošenú krajinu. Záplavy zasiahli približne 120 obcí.

V postihnutých oblastiach, ktoré ležia predovšetkým na juhu a východe krajiny, zmobilizovali policajtov, ktorí obchádzajú domy a pátrajú po ďalších možných obetiach. Na utorok (20. 7.) Belgicko vyhlásilo štátny smútok.

Nemecko a Holandsko

S rozbúreným vodným živlom sa potýka popri Nemecku, kde záplavy pripravili o život najmenej 143 ľudí, tiež Holandsko. Hladina rieky Mázy by mala v obci Roermond kulminovať v nedeľu (18. 7.) ráno, v meste Venlo v nedeľu večer. Vo Venlo a okolí v piatok úrady vyzvali na evakuáciu 10 000 ľudí.

Holandský premiér Mark Rutte pri návšteve postihnutej provincie Limburg v piatok večer povedal, že aktuálnu katastrofu v západnej Európe vníma ako dôsledok klimatickej zmeny. Celonárodná zbierka na podporu Limburgu už presiahla milión eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet