Na hlavný obsah

Niektoré firmy žiadajú zamestnancov, aby sa dali zaočkovať. Nútiť ich nemôžu, tvrdí právnik

Rovnakého názoru sú aj odborári.

Niektoré firmy žiadajú zamestnancov, aby sa dali zaočkovať. Nútiť ich nemôžu, tvrdí právnik
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Firmy sa rozhodli pracovať aj na vlastnej očkovacej kampani, ktorou chcú motivovať čo najviac zamestnancov zaočkovať sa. Vakcinácia proti covidu na Slovensku stále nie je povinná a podľa právnika preto platí, že zamestnávateľ nemôže žiadať ani nariadiť zamestnancovi, aby sa zaočkoval.

Tzv. očkovací zákon dáva hlavnému hygienikovi právomoc vyžadovať od ľudí doklad o očkovaní, potvrdenie o prekonaní covidu alebo výsledok negatívneho testu – a to pri vstupe do prevádzok, na kultúrne podujatia či pri využívaní služieb. Platiť to však začne iba v prípade zlej epidemickej situácie.

„Rovnako je teda úplne jednoznačné, že túto kompetenciu nemá zamestnávateľ. Ten sa v budúcnosti bude môcť pohybovať iba v rámci prijatých opatrení Úradom verejného zdravotníctva,“ podotkla pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Martina Némethová.

Dôrazná žiadosť

Poslankyňa Národnej rady SR za Smer-SD Jana Vaľová však upozornila na firmu, ktorá vraj núti zamestnancov, aby očkovanie absolvovali.

„Zahraničná firma Egotex s.r.o. núti ľudí, aby boli zaočkovaní pri vstupe do práce alebo musia mať platný PCR test. Sú to ženy šičky,“ uviedla.

Medzi opatreniami spomínanej spoločnosti je v jednom z bodov aj dôrazná žiadosť o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19. Konateľ Ján Michrina tvrdí, že išlo len o odporúčací charakter, keďže akékoľvek príkazy môže vydať iba regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Na otázku RTVS, ako si v súvislosti s očkovaním máme vysvetliť slovné spojenie „dôrazne žiadame“, Michrina odpovedal: „Dôraz na žiadosť nie je sankcia ani príkaz. Takto si to vysvetlite. Pochopte, že viac ako 50 % očkovaných je rovnako diskriminovaných, ak majú zdieľať spoločné priestory s nezaočkovanými.“

Nemôžu ísť nad rámec

Právnik Štefan Siskovič zdôraznil, že zamestnávatelia sa nemôžu svojvoľne rozhodnúť a nariadiť zamestnancom očkovanie.

„Akonáhle sa spoločnosť rozhodne vydávať takéto oznamy, tak sa musí dôsledne pozerať na to, aké aktuálne epidemické opatrenia platia pre všeobecnú populáciu. Nemôže ísť nad rámec,“ vysvetlil.

Zamestnávateľ zároveň nemá podľa Siskoviča právo zisťovať ani to, z akého zdravotného dôvodu sa nemôže zamestnanec zaočkovať.

Národný inšpektorát práce eviduje niekoľko požiadaviek zamestnancov o poskytnutie informácii v súvislosti s oprávnením zamestnávateľa zisťovať údaje o očkovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko