Na hlavný obsah

Niektoré regióny Španielska chystajú opätovné obmedzenia

Počty nových prípadov covidu v krajine rastú.

Niektoré regióny Španielska chystajú opätovné obmedzenia
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Španielsky región Valencia zavádza v oblastiach s najhoršou epidemickou situáciou opäť zákaz nočného vychádzania a obmedzenie zhromažďovania na maximálne desať osôb.

Kvôli rýchlemu šíreniu koronavírusu sa chystá dočasne obmedziť zhromažďovanie aj Katalánsko a nočný zákaz vychádzania pripravujú aj na Kanárskych ostrovoch.

Naopak, madridský región nové reštrikcie vylúčil a spolieha sa, podobne ako španielska vláda, na rýchlejšie očkovanie. Španielsko je síce v kompletnou zaočkovaní proti covidu u dospelej populácie tretie v EÚ, koronavírus sa tam ale šíri najmä medzi mladými, u ktorých je zaočkovanosť malá.

Počty nakazených rastú

Počty nových ochorení sa ale v Španielsku za posledný týždeň zvýšili o 80 percent, merané ukazovateľom novej nákazy na sto tisíc obyvateľov za dva týždne. Hlavný španielsky epidemiológ Fernando Simón v pondelok (12. 7.) pripustil, že nové prípady budú v najbližších dňoch ďalej rásť. Avšak dodal, že „tempo nárastu prípadov sa spomaľuje.“

Nárasty nových nákaz na rozdiel od predchádzajúcej vlny v Španielsku nezaťažujú nemocnice, pretože väčšina nákaz u mladých je asymptomatická alebo má u nich ochorenie len mierny priebeh.

Niektoré španielske regióny pre nárast infikovaných zavádzajú nové opatrenia. Pre nočný zákaz vychádzania či obmedzenie zhromažďovania ale potrebujú súhlas najvyšších regionálnych súdov, keďže v krajine už neplatí núdzový stav, ktorý sa skončil 9. mája.

Nové reštrikcie

V regióne Valencie súd tento týždeň už potvrdil zákaz vychádzania v 32 obciach od jednej do šiestej hodiny ráno a obmedzenie zhromažďovania na desať osôb. Oboje má platiť dva týždne.

Katalánska vláda sa taktiež rozhodla obmedziť zhromažďovanie na desať osôb a skrátiť otvárací čas reštaurácií na maximálne do pol jednej v noci. Opatrenie nadobudne účinnosť po potvrdení katalánskym najvyšším súdom.

Už minulý týždeň sa v Katalánsku na dva týždne zatvorili vnútorné priestory nočných barov a diskoték. Taktiež na Kanárskych ostrovoch čaká tamojšia vláda na potvrdenie od miestneho najvyššieho súdu, aby mohla znovu zaviesť nočný zákaz vychádzania.

Obmedzenie nočnej zábavy kvôli epidemickej situácii platí aj v niektorých ďalších španielskych regiónoch, väčšinou ide o skrátenie otváracej doby napríklad do jednej či dvoch hodín ráno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet