Na hlavný obsah

Nový most Pelješac spojil Dubrovník so zvyškom Chorvátska

Celý projekt bude stáť zhruba 420 miliónov eur.

Nový most Pelješac spojil Dubrovník so zvyškom Chorvátska
Na snímke most Pelješac spájajúci mesto Dubrovník so zvyškom Chorvátska. Foto: TASR/AP

V Chorvátsku osadili poslednú súčasť dôležitého mosta Pelješac. Spojil oblasť Dubrovníka so zvyškom krajiny. Na cestovanie do južnej Dalmácie by ho mali otvoriť v júni budúceho roka, teda ešte pred začiatkom hlavnej turistickej sezóny.

Takmer 2,5-kilometrový most začali stavať pred dvoma rokmi. Má 13 oblúkov, z toho päť centrálnych. Každý meria 285 metrov. Most podopiera aj šesť 33 metrov vysokých pylónov. Robotníci v stredu (28. 7.) večer namontovali posledný 165. diel, čím celý most spojili.

„Tento most nespája len Chorvátsko, ale aj Európsku úniu. Stavba nerozdeľuje Chorvátsko a Bosnu a Hercegovinu, práve naopak, most nás spája,“ poznamenal chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.

Pozrite si reportáž RTVS:

Turistom aj domácim most umožní obísť krátky úsek, ktorý patrí Bosne a Hercegovine. Jej vláda proti výstavbe mosta protestovala. Podľa nej porušuje ich právo na prístup k otvorenému moru. Sarajevo namietalo, že pre piliere sa lode nedostanú do bosnianskeho prístavu Neum.

Pre Chorvátsko je most najdôležitejším cestným projektom, ktorý pomôže nielen miestnym, ale aj turistom. Na ceste do obľúbenej oblasti Dubrovníka totiž nebudú musieť čakať v kolónach na hraniciach Bosny a Hercegoviny.

Stavba mosta spolu s priľahlými cestami, tunelmi či viaduktmi bude stáť asi 420 miliónov eur. Časť peňazí poskytla EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet