Na hlavný obsah

Nový Zéland pozastavil cestovnú bublinu s Austráliou

Dôvodom je šírenie delta variantu.

Nový Zéland pozastavil cestovnú bublinu s Austráliou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový Zéland najmenej na osem týždňov úplne pozastaví takzvanú cestovnú bublinu s Austráliou, ktorá od apríla umožňovala cestovať medzi oboma krajinami bez povinnosti nastúpiť karanténu. Podľa tlačovej agentúry AP je dôvodom na toto rozhodnutie zväčšujúce sa ohnisko covidu v austrálskom Sydney.

Nový Zéland už teraz požadoval karanténu pri príchode z niektorých austrálskych štátov, a to z Nového Južného Walesu, Viktórie a Južnej Austrálie, v ktorých boli zavedené uzávery z dôvodu šírenia delta variantu.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že od piatku 23: 59 h novozélandského času (13: 59 SELČ) bude karanténa vyžadovaná pri príchode odkiaľkoľvek z Austrálie.

Nový Zéland i Austrália patria ku krajinám, ktoré boli zatiaľ celosvetovo v boji s koronavírusom najúspešnejšie. V Austrálii, ktorá má asi 25 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie preukázalo zhruba 32 500 prípadov infekcie a v súvislosti s covidom tam zomrelo 916 ľudí.

V piatok ale Nový Južný Wales vyhlásil núdzový stav pre epidémiu v Sydney a oznámil jedno úmrtie a 136 nových prípadov za posledných 24 hodín, čo je najviac od polovice júna.

Proti Šíreniu koronavírusu Austrália bojuje zavádzaním prísnych lockdownov. Aktuálne sa dotýkajú viac ako polovice austrálskych obyvateľov, uvádza agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet