Na hlavný obsah

Novým prezidentom Peru bude Castillo, Fujimoriová po mesiaci uznala svoju prehru

O post sa Fujimoriová uchádzala už tretíkrát.

Novým prezidentom Peru bude Castillo, Fujimoriová po mesiaci uznala svoju prehru
Nový prezident Peru Pedro Castillo. Foto: TASR/AP

Novým prezidentom Peru bude zástupca ľavice Pedro Castillo, ktorý v druhom kole hlasovania začiatkom júna tesne porazil svoju pravicovú rivalku Keiko Fujimoriovú.

Po najdlhšom sčítaní hlasov za posledných 40 rokov to v utorok (20. 7.) oficiálne vyhlásila volebná komisia. Fujimoriová už pred oznámením komisie uznala svoju porážku, obvinila však svojho protikandidáta, že zvíťazil nelegitímnym spôsobom.

Voľby boli ešte začiatkom júna

O novej hlave štátu rozhodovali voliči v Peru 6. júna. V druhom kole zviedli Castillo a Fujimoriová veľmi tesný súboj a napokon ich od seba delilo iba 44 000 hlasov.

Volebné úrady s vyhlásením víťaza dlho čakali, pretože sa museli zaoberať sťažnosťami, ktoré Fujimoriová vzniesla proti výsledkom v mnohých stovkách okrskov. Politička bez konkrétnych dôkazov poukázala na údajné podvody, podľa medzinárodných organizácií ale bolo hlasovanie v poriadku.

„Uznám výsledky, pretože mi to nariaďujú zákony a ústava, na ktorú som prisahala. Pravda rovnako vyjde najavo,“ povedala novinárom Fujimoriová, dcéra uväzneného autoritárskeho exprezidenta Alberta Fujimoriho, ktorá sa o post prezidenta uchádzala už po tretí raz.

Od posledných volieb už malo Peru päť prezidentov

Nová hlava štátu sa má na päťročné obdobie ujať úradu 28. júla. Dvadsaťpäťročný Castillo, ktorý je profesiou učiteľ, nahradí vo funkcii Franciska Sagastiho, ktorý je od posledných volieb v roku 2016 už štvrtým prezidentom juhoamerickej krajiny.

Voľby pred piatimi rokmi vyhral Pedro Pablo Kuczynski, ktorý však v roku 2018 tesne pred hlasovaním o zosadení pre podozrenie z korupcie rezignoval.

Nahradil ho viceprezident Martín Vizcarra, ktorého parlament zosadil vlani v novembri a ktorého nahradil šéf parlamentu Manuel Merino. Ten ale čoskoro tiež odstúpil po masových protestoch v uliciach. Novým šéfom parlamentu, a teda aj prezidentom sa potom stal poslanec Sagasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet