Na hlavný obsah

Schôdza k odvolávaniu Mikulca nateraz nebude, parlament nebol uznášaniaschopný

V pléne bolo menej ako 50 poslancov.

Schôdza k odvolávaniu Mikulca nateraz nebude, parlament nebol uznášaniaschopný
Na snímke minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Pondelková (26. 7.) mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej mal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) čeliť odvolávaniu z funkcie, sa nezačne. V Národnej rade (NR) SR bolo prítomných len 45 poslancov, parlament teda nebol uznášaniaschopný.

Plénum nebolo k predmetnému bodu dvakrát uznášaniaschopné ani v nedeľu (25. 7.) a ani na prvý (9.00 h) či druhý (10.00 h) pokus v pondelok. Odvolávanie Mikulca sa tak posúva na septembrovú riadnu schôdzu.

Opozícia v parlamente chýbala…

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš po prvom zo spomenutých pokusov o otvorenie schôdze vyzýval zástupcov opozície, aby prišli do práce. Poznamenal, že v pléne nevidel predsedu Smeru-SD Roberta Fica ani lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho (nezaradený) či predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu, čo zopakoval aj po presunutí schôdze na september.

„Zvolávatelia schôdze zo „smerohlasu“ to nemyslia vážne. Sami neveria tomu, čo navrhujú. Chcú vyvolávať len chaos a zmätok. Robia zúfalé pokusy, aby zastavili vyšetrovanie korupčných káuz,“ uviedol.

„Fico a Pellegrini a kolegovia z opozície dookola opakujú, ako Mikulec zlyháva, hovoria o politických väzňoch. Navrhujú jeho odvolávanie a potom neprídu do práce. Nerozumiem tomu, že keď opozícia podá návrh, nepríde do roboty a neprezentuje sa,“ poznamenal podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga s tým, že minister vnútra má dôveru jeho strany.

„V nedeľu bol celý poslanecký klub strany Smer-SD pripravený rokovať o odvolávaní ministra vnútra. Ale vy (koalícia) ste to boli, kto vytiahol karty. Vy ste povedali, že schôdza nebude a bude až niekedy v septembri,“ vyjadril sa na sociálnej sieti Fico.

„Schôdza sa mala začať v nedeľu, pričom dvakrát jej konanie zablokovali práve koaliční poslanci. Takýto istý prístup avizovali aj na dnešný deň,“ zareagovala hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

…rovnako však aj koalícia

V parlamente chýbali aj poslanci práve za stranu Za ľudí. „Ospravedlnili sa, lebo s Mikulcom nemáme problém,“ dodal Šeliga.

V pléne chýbali aj zákonodarcovia zo SaS. „V písomnom ospravedlnení máme uvedené iný závažný dôvod – odmietame sa zúčastniť na tejto politickej fraške,“ povedala pre RTVS šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová s tým, že ide o politickú obštrukciu.

Za Sme rodinu bol v parlamente len Martin Borguľa. Ten pre Rádiožurnál odpovedal na otázku, či budú v hnutí žiadať odchod Romana Mikulca a policajného prezidenta Petra Kovaříka. „Treba sa opýtať predsedu strany, ja na koaličnú radu nechodím. Fórum, kde chcem pokladať otázky, je pre mňa NR SR, preto som otvorenie schôdze podporil.“

Pozrite si reportáž, ktorú pre RTVS pripravila Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko