Na hlavný obsah

Obnovili kríže z veže žilinského Sirotára. Pamiatkarov čakalo niekoľko prekvapení

Pri reštaurovaní zanechali pre budúce generácie odkaz.

Obnovili kríže z veže žilinského Sirotára. Pamiatkarov čakalo niekoľko prekvapení
Pozlátený kríž na streche žilinského Sirotára. Foto: Tomáš Fusko

Niekoľko prekvapení čakalo reštaurátorov a pamiatkarov, keď sňali vrcholové kríže z veže žilinského Sirotára. Kostol i priľahlý kláštor na Mariánskom námestí majú za sebou takmer 270-ročnú históriu a od marca prebieha ich rozsiahla obnova.

Dva zreštaurované pozlátené kríže s makovicami sú už opäť na svojom mieste a do časovej schránky umiestnili kapucíni odkaz pre budúce generácie.

Sirotár v centre Žiliny dostane počas takmer dvojročnej obnovy novú fasádu, vymenia všetky okná na kláštore a vznikne tiež nový priestor pre podujatia. Dlhodobo zlý stav národnej kultúrnej pamiatky sa prejavil aj na dvojici dvojramenných vrcholových krížov.

Reštaurátor Ján Janda tvrdí, že boli v žalostnom stave. „Boli celé čierne, po zlatení nebolo v prvej chvíli ani stopy. Niektoré časti boli odpadnuté, nity boli rozpadnuté,“ povedal pre Rádio Regina Stred.

Pamiatkarov čakalo prekvapenie

Podľa Vladimíra Majtána zo žilinského krajského pamiatkového úradu čakalo pamiatkarov po očistení krížov prekvapenie. Na oceľovom symbole objavili vyryté roky, ktoré mnohé vysvetlili. „Reštaurátorovi sa pri odstraňovaní sekundárnych vrstiev podarilo identifikovať historické vročenie 1776, monogram majstra, ktorý kríže zostrojil, a druhé vročenie 1857, ktoré nám hovorí o tom, kedy bol kríž opravovaný.“

Tieto objavy dokazujú, že oceľové kríže sú z obdobia vzniku Sirotára. Prežili niekoľko stavebných úprav i dva veľké požiare.

Vladimír Majtán priznal, že pri skúmaní zažili nielen milé prekvapenia, ale aj sklamanie. V makovici pod krížmi totiž nenašli žiaden odkaz z minulosti.

„Vysvetľujeme si to tým, že posledná obnova bola realizovaná v 50. rokoch, po druhej svetovej vojne, kedy doba dodržiavaniu tradícií možno až tak nepriala, možno to bolo robené veľmi narýchlo. Okolnosti nevieme, ale je pekné, že sa k tejto historickej tradícii dnes vraciame a kapucíni tam nechávajú svoj odkaz do budúcna,“ doplnil.

Čo nájdu o desiatky rokov?

Budúce generácie si po súčasnej obnove žilinského Sirotára nájdu v makovici pod krížom sériu euromincí, ale aj rúško s logom kapucínov.

Brat Tomáš Fusko, ktorý koordinuje reštaurovanie pamiatky, potvrdil, že nasledovníkom zanechali aj niekoľko informácií v liste. „Je tam informácia o období, v ktorom sa nachádzame, o tom, ako prebiehali prípravné a realizačné práce projektu. Sú tam aj nejaké novinky, ktoré ešte nevieme či dokončíme, takže to bude taká zaujímavosť pre ďalšiu generáciu. A potom niečo o našom bratstve.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny