Na hlavný obsah

Obyvatelia Pohorelej sa boja, že vodná hrádza v obci sa pretrhne a zaplaví domy

Tá stojí bez rekonštrukcie už od roku 1953.

Obyvatelia Pohorelej sa boja, že vodná hrádza v obci sa pretrhne a zaplaví domy
Vodná hrádza v obci Pohorelá. Foto: RTVS

Obávajú sa pretrhnutia vodnej hrádze, a teda podobného scenára, aký sa v máji odohral v Rudne nad Hronom. V Pohorelej v okrese Brezno stojí hrádza blízko rodinných domov. Obyvatelia tvrdia, že je v havarijnom stave a ohrozuje ich majetok aj zdravie.

Podľa najstarších obyvateľov vznikla vodná hrádza na Kopanickom potoku v roku 1953. Za takmer 68 rokov ju ešte ani raz poriadne nezrekonštruovali. V súčasnosti už z nej vyrastajú stromy, niekoľko kameňov vypadalo a koryto je zanesené nánosmi.

Obec túto situáciu rieši od roku 2018, keď po jarných prívalových dažďoch museli pre zapchaté otvory na odtok vody volať na pomoc hasičov.

„Kontaktovali sme aj Lesy SR, ako vlastníka vodnej stavby. V tom istom roku sa uskutočnilo pár stavebných opráv, ktoré však veľmi nepomohli a situácia sa zopakovala znovu v máji tohto roku,“ povedala starostka obce Pohorelá Jana Tkáčiková.

Obyvatelia už pre havarijný stav hrádze, ktorá je v intraviláne obce, spisovali aj petíciu, no bez výsledku. Opravy sa stále nedočkali.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny