Na hlavný obsah

Obžalovaní Gašparovič a Vičan odmietajú vinu, úplatok vraj nikdy neprijali

V Pezinku pokračuje pojednávanie v kauze Judáš.

Obžalovaní Gašparovič a Vičan odmietajú vinu, úplatok vraj nikdy neprijali
Na snímke Peter Gašparovič, ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš. Foto: TASR

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa vo štvrtok (8. 7.) začalo hlavné pojednávanie s obžalovaným bývalým riaditeľom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom Gašparovičom a expolicajtom Ladislavom Vičanom.

Podľa obžaloby sa mali za úplatok 400 000 eur pokúsiť zvrátiť rozhodnutie Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS), ktorý blokoval majetok obchodnej spoločnosti Dušana Bočkaya.

Hneď na začiatku pojednávania obaja odmietli uzatvoriť dohodu o vine a treste. Tvrdia, že úplatok nikdy nevzali. Informuje Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Gašparovič uviedol, že s Bočkayom sa stretol len v rámci plnenia služobných úloh, ktoré mu nariadil jeho vtedajší nadriadený Boris Beňa. Cieľom bolo získať elektronický nosič s citlivými údajmi v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Bývalý príslušník SIS opisoval vo výpovedi najmä jednotlivé schôdzky, na ktorých sa v rôznom zložení zúčastňoval Beňa, Bočkay, spolupracujúca osoba a vtedajší riaditeľ KÚFS Ľudovít Makó.

Vičan vypovedal, že s Bočkayom ho zoznámil spoločný kamarát okolo roku 2015. Bočkay sa mu zveril aj s problémami v podnikaní. Neskôr mu priniesol aj rozhodnutie o zablokovaní majetku s firmou Bopal.

Vičan mu mal povedať, že podľa neho je rozhodnutie nezákonné a odporučil mu riešiť to s advokátom. Dokopy od neho prijal asi 150 eur, peniaze podľa svojich slov nežiadal.

Expolicajt tvrdí, že Makóa ani Beňu nepozná. Bočkaya považuje za známeho, nie za blízkeho priateľa.

V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody od 10 do 15 rokov.

Pojednávanie v kauze Judáš bude pokračovať v piatok (9. 7.) od 8.30h. Vypovedať by mali bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a bývalý námestník SIS Boris Beňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko