Na hlavný obsah

Ochranári ho naposledy videli vlani. Rysa zo Šumavy našli u poľovníka v mrazničke

Muž tvrdí, že ho našiel už mŕtveho.

Ochranári ho naposledy videli vlani. Rysa zo Šumavy našli u poľovníka v mrazničke
Rys ostrovid. Foto: TASR

Českí colníci vyšetrujú poľovníka z okresu Klatovy pre podozrenie z pytliactva, pretože v pohorí Šumava nelegálne ulovil obzvlášť chráneného rysa.

Mŕtve zviera našli uňho v mrazničke. Veterinári by mali pitvou objasniť, ako šelma prišla o život. V utorok (13. 7.) o tom informoval český portál Novinky.cz.

Člen poľovníckeho združenia je podozrivý z trestného činu neoprávneného nakladania s chránenými voľne žijúcimi živočíchmi, uviedla Martina Kaňková z Generálneho riaditeľstva ciel v Prahe.

Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie ďalšie podrobnosti neposkytla.

Tereza Mináriková zo spoločnosti Alka Wildlife, ktorá sa zaoberá výskumom a ochranou voľne žijúcich živočíchov, denníku Právo potvrdila, že ide o rysa zo Šumavy.

„Poznáme jeho pôvod aj to, kde zviera žilo a pohybovalo sa. Je to rok a pol starý jedinec,“ dodala. Ochrancovia prírody spoznali rysa podľa škvŕn na srsti.

Zmiznú bez stopy

Rys bol ulovený vlani v lete na pozemku, o ktorý sa stará poľovnícky spolok, riadený vyšetrovaným mužom.

K mŕtvemu zvieraťu nemal žiadne doklady, ktorými by legalizoval jeho pôvod, a nepredložil ani výnimku od krajského úradu pre prechovávanie obzvlášť chráneného živočícha, dodala Mináriková.

Rysa navyše zachytili na dvoch miestach blízko spomínaného pozemku fotopasce správy šumavského národného parku a naposledy to bolo práve vlani v lete. Odvtedy sa už zviera nikde neukázalo.

Muž colníkom tvrdil, že rysa našiel už mŕtveho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet