Na hlavný obsah

Očkovanie ľudí pred kostolmi zatiaľ nebude. Mohli by ho vnímať ako nátlak, tvrdí sociologička

Konferencia biskupov vníma súčasné možnosti vakcinácie za dostatočné.

Očkovanie ľudí pred kostolmi zatiaľ nebude. Mohli by ho vnímať ako nátlak, tvrdí sociologička
Očkovanie proti koronavírusu v kostole v Česku. Foto: TASR/AP

Očkovanie v areáli kostolov sa zatiaľ neplánuje. Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) tvrdí, že tí, ktorí majú záujem o vakcínu, už majú dostatok možností.

Záchranár Ivan Baláži však hovorí, že mobilné očkovacie tímy mohli prísť oveľa skôr – a to najmä na miestach, kde sa vystrieda viacero ľudí. Sociologička Zuzana Kusá si myslí, že očkovanie v okolí kostola by veriaci mohli vnímať ako nátlak.

Súčasné možnosti sú dostatočné

„Ja by som zatiaľ nešpekuloval o tom. Bola aj myšlienka očkovať pred kostolmi, no mobilné tímy chodia do obcí a, pokiaľ tam vieme pozvať dostatočný počet ľudí, tak si myslím, že majú aj iné možnosti ako pred kostolmi,“ myslí si Lengvarský.

Súčasné možnosti očkovania považuje za postačujúce aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS). „Keď sa niekde lokálne ukáže, že by takéto riešenie, povedzme s mobilným očkovacím tímom, mohlo pomôcť ľuďom, ktorí majú o vakcínu záujem, ale je pre nich komplikované niekam za ňou cestovať, dá sa nad tým uvažovať,“ podotkol hovorca KBS Martin Kramara pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Potrebujú konzultovať zdravotnú situáciu

Sociologička Zuzana Kusá je k očkovaniu pred kostolmi skeptická. „Postavenie nejakého očkovacieho stánku pred kostolom by mohli vnímať určite ako nátlak a aj akúsi nerozumnosť, lebo oni potrebujú svoju zdravotnú situáciu konzultovať,“ vysvetlila.

Akékoľvek riešenie, ktoré posunie krajinu ku kolektívnej imunite, pomôže, myslí si záchranár a člen mobilného očkovacieho tímu Ivan Baláži. Očkovacie tímy sú podľa neho v porovnaní s vakcinačnou turistikou oveľa adresnejšie. 

Tvrdí, že je nutné hovoriť na rovinu, pretože súčasnej, pomerne nízkej zaočkovanosti, predchádzala zlá informovanosť.

Kusá pripomenula, že k zdraviu sa majú vyjadrovať lekári či vedci a nie politici, športovci či umelci. Očkovacia kampaň podľa nej skôr zvýšila nedôveru a ostražitosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko