Na hlavný obsah

Očkovanie treba robiť dostupnejším, tvrdí prezidentka

Mobilné jednotky majú pomáhať pri očkovaní ťažko mobilných občanov.

Očkovanie treba robiť dostupnejším, tvrdí prezidentka
Mobilná očkovacia jednotka v Banskobystrickom kraji. Foto: TASR

Mobilné očkovacie jednotky robia veľmi záslužnú prácu, pretože sú k dispozícii ľuďom, ktorí sa nemôžu vzhľadom na imobilitu, zdravotný stav alebo vek dopraviť do očkovacieho centra.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová to povedala v pondelok (12. 7.) po stretnutí s tímom mobilnej očkovacej jednotky v obci Rosina pri Žiline, ktorý zaočkoval 94-ročnú obyvateľku a jej vnuka.

„Som veľmi rada, že pre ľudí, ktorí sa chcú očkovať, je k dispozícii aj takáto možnosť. Urobiť očkovanie dostupnejším práve pre nich je súčasťou toho, čo má štát urobiť,“ zdôraznila Čaputová.

Aj v tomto samosprávnom kraji mobilné očkovacie jednotky fungujú. Denne zaočkujú okolo 20 ľudí, ktorí majú záujem. A aj to môže pomôcť, aby Slovensko nebolo krajinou, ktorá je na tom najhoršie, pokiaľ ide o počet očkovaných spomedzi iných európskych krajín,“ dodala prezidentka.

Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva Úradu Žilinského samosprávneho kraja Silvie Pekarčíkovej zaočkovali vďaka mobilnej očkovacej jednotke už vyše 400 ľudí.

Málo zaočkovaných

Prezidentka podotkla, že pokiaľ ide o počet očkovaných, v porovnaní so susednými krajinami je na tom Slovensko najhoršie. „Predpokladám, že dôvodov je viacero. Faktom je, že je okolo toho aj množstvo dezinformácií,“ uviedla Čaputová.

Spomenula aj politikov, ktorí k téme očkovania pristupujú váhavo alebo ho dokonca spochybňujú. Toto všetko môžu byť faktory, pre ktoré je očkovanie na nízkej úrovni v porovnaní s ostatnými krajinami. Myslím si, že pokiaľ ide o dostupnosť očkovania, tam nastal výrazný posun k lepšiemu,“ skonštatovala prezidentka.

Kritika smerom k Matovičovi

Dôvody, pre ktoré sa neuvoľnili peniaze na očkovaciu kampaň, sú podľa hlavy štátu nepochopiteľné. Reagovala na to, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) zatiaľ neuvoľnil prostriedky na kampaň a žiadal od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) doplniť podklady.

„Viem, že očkovacia kampaň je pripravená. Dôvody, pre ktoré sa to nedeje alebo nie sú na to uvoľnené peniaze, sú pre mňa nepochopiteľné a je veľmi potrebné, aby si to ministri medzi sebou vysvetlili,“ povedala.

Matovič minulý týždeň uviedol, že dôvodom, prečo jeho rezort zatiaľ neodobril financie na mediálnu podporu očkovacej kampane, je to, že strážia efektivitu vynakladania verejných prostriedkov.

Z tohto dôvodu sa rezort financií obrátil na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby informovalo, v akých médiách a s akými vyrokovanými zľavami bude poskytnutý reklamný priestor na očkovaciu kampaň.

Rezort v pondelok informoval, že doplnil potrebné údaje k žiadosti o zvýšenie finančných zdrojov na podporu očkovacej kampane. MZ tvrdí, že informačná kampaň sa na Slovensku realizuje kontinuálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko