Na hlavný obsah

Od pondelka budú na Slovensku už len tri žlté okresy, zvyšok je zelený

Situácia v okresoch sa opäť zlepšila.

Od pondelka 12. júla bude Slovensko vzhľadom na covidový automat naďalej dvojfarebné. V krajine však budú len tri žlté (I. stupeň ostražitosti) okresy, všetky zvyšné okresy už budú zelené okresy (Monitoring).

V zelenej fáze tak bude celkovo 76 okresov, oproti aktuálnemu týždňu si polepší až 30 z nich. Okresy Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice zostanú stále žlté.

Prechod tridsiatky okresov do najlepšej fázy v rámci covidového automatu je znakom, že epidemická situácia na Slovensku sa „vyvíja pozitívne“.

V stredu 7. júla to na tradičnej tlačovej konferencii k aktuálnej situácii v krajine uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

„Vidíme, že v našom okolí s výnimkou Českej republike je pokles prípadov,“ zhodnotil Mišík.

Za pozitívny označil nárast celkovej vakcinácie na Slovensku o 1,5 percentuálneho bodu. Spresnil, že v čakárni je momentálne prihlásených približne 60 000 občanov.

Upozornil, že vo vekovej kategórii nad 50 rokov je stále nezaočkovaných takmer 900 000 osôb. Dodal, že práve ľudia v tomto veku boli počas druhej vlny výrazne zasiahnutí a v prípade tretej to „môže spôsobiť problém“.

Potvrdil, že už aj slovenské analýzy dát nových prípadov ukazujú, že dve dávky vakcíny výrazne chránia pred nákazou koronavírusom.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zdôraznil, že prioritou zostáva „ľudí, čo najrýchlejšie zaočkovať“.

Doplnil, že rezort vyhodnocuje počty zaočkovaných veľkokapacitnými centrami, ambulanciami a výjazdovými tímami, aby vedel správne riadiť očkovaciu stratégiu.

TK k aktuálnej epidemickej situácii:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko