Na hlavný obsah

Od zmareného prevratu v Turecku uplynulo päť rokov, za mrežami skončili tisíce ľudí

Pokus o puč trval len niekoľko hodín.

Od zmareného prevratu v Turecku uplynulo päť rokov, za mrežami skončili tisíce ľudí
Na videosnímke vojaci strieľajú na dav protestujúcich na moste 16. júla 2016 v Istanbule. Foto: TASR/AP

Turecko si pripomína piate výročie zmareného pokusu o štátny prevrat. Časť tureckej armády sa pokúsila zvrhnúť režim prezidenta  Recepa Tayyipa Erdogana, o život vtedy prišlo 250 ľudí.

Pätnásty júl je v Turecku Dňom demokracie a národnej jednoty. Z pokusu o prevrat viní turecký prezident duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v Spojených štátoch a spojitosť s prevratom odmieta.

Prevrat sa začal v piatok 15. júla 2016, okolo desiatej večer sa v uliciach Ankary a Istanbulu objavili vojaci.

Vzbúrenci pomocou zbraní, tankov, lietadiel a helikoptér zablokovali oba mosty cez Bosporský prieliv a obsadili medzinárodné letisko v Istanbule i budovu generálneho štábu v Ankare. Vtrhli aj do budovy štátnej televízie a vyhlásili, že takzvaná mierová rada preberá moc v krajine.

„Sme svedkami prevratu, ktorý je dielom menšinovej frakcie tureckej armády. Zaplatia za to vysokú cenu, budeme na to odpovedať. Vyzývam ľudí, aby vyšli do ulíc, na námestia aj k letisku,“ reagoval na situáciu Erdogan.

Stúpenci prezidenta bránili pučistom v postupe aj vlastným telom. Spolu s armádnymi zložkami, ktoré zostali verné prezidentovi. Pokus o prevrat okolo druhej ráno potlačili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet