Na hlavný obsah

Odborníci vyzvali rodičov na očkovanie detí. Tretia vlna sa dotkne práve ich, domnievajú sa

Rizikovou skupinou sú deti s chronickými ochoreniami.

Odborníci vyzvali rodičov na očkovanie detí. Tretia vlna sa dotkne práve ich, domnievajú sa
Odborníci pošas TK na ministerstve zdravotníctva. Foto: SITA

Odborníci vo štvrtok (8. 7.) na pôde ministerstva zdravotníctva vyzvali rodičov, aby neváhali a dali zaočkovať svoje deti. Zdôraznili, že očkovanie je bezpečné a jeho výhody pre deti vysoko prevažujú možné riziká.

Zhodli sa, že s príchodom nových a infekčnejších variantov nie je možné predpovedať, v akej miere budú ohrozovať práve deti.

Domnievajú sa, že tretia vlna výrazne zasiahne ambulancie pediatrov.

„Tretia vlna sa bude týkať hlavne pediatrov a pediatrických oddelení. Už teraz vieme, že vírus sa šíri hlavne v neočkovanej populácii,“ priblížila prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti Elena Prokopová.

Lekári odporúčajú dať deti zaočkovať najmä z troch dôvodov. Koronavírus u nich môže spôsobiť rovnako závažné komplikácie ako u dospelých, ohrozuje ich postcovidový syndróm a taktiež sa stávajú vektorovými prenášačmi vírusu, čím môžu infekciu preniesť na rodičov, blízkych či učiteľov.

Rizikové skupiny

Medzi rizikové skupiny patria najmä deti trpiace chronickými ochoreniami, ako sú obezita, cukrovka, pľúcne či neurologické ochorenia a deti s vrodenými chybami srdca. Zvlášť rizikovou skupinou sú deti do jedného roka.

Odborníci priblížili prípady, keď deti prichádzali do nemocníc niekoľko týždňov po prekonaní ochorenia s rôznymi závažnými prejavmi postcovidového syndrómu. Išlo o pneumónie, respiračné problémy, znížené ventilačné parametre či zápaly srdca.

Prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie SLS Miloš Jeseňák vysvetlil, že približne 25 % detí má asymptomatický priebeh ochorenia, čím vyvrátil domnienky, že väčšina detí prejde nákazou bez príznakov.

Dôrazne odmietol tvrdenia, že by očkovanie detí malo ich „imunitný systém preťažiť“.

S poukázaním na viaceré povinné očkovania, ktoré deti od narodenia u pediatrov absolvujú, vysvetlil, že imunitný systém adolescentov je na očkovacie látky pripravený.

Očkovanie mladších ako 12 rokov

Pandémia podľa odborníkov tiež výrazne zasiahla osobnostný a psycho-sociálny vývoj detí.

„Deti sa budú vracať do škôl, budeme sa snažiť, aby sa nemuseli zatvárať,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Aktuálne je na Slovensku možné očkovať deti od veku 12 rokov. V zahraničí už prebiehajú štúdie týkajúce sa očkovania detí v nižšom veku.

Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Kamil Száz predpokladá, že v priebehu jesene bude možné očkovať proti ochoreniu COVID-19 aj mladšie deti.

Doteraz sa na Slovensku zaočkovalo približne 15 000 detí, v čakárni je momentálne zaregistrovaných zhruba 5 000. O očkovanie v ambulanciách prejavilo záujem už viac ako 150 pediatrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko