Na hlavný obsah

Odpratávacie tímy na južnej Morave sú so svojou prácou takmer hotové

Hasičom pri čistení pomáha aj armáda.

Odpratávacie tímy na južnej Morave sú so svojou prácou takmer hotové
Tornádom postihnutá obec Moravská Nová Ves. Foto: TASR

Juhomoravskí hasiči v sobotu 3. júla oznámili, že na približne 90 percentách územia obcí, ktoré boli 24. júna zasiahnuté tornádom, už ukončili odpratávacie práce. Informoval o tom spravodajský server Aktuálně.cz.

V rámci odpratávacích prác sa z postihnutých obcí odvážajú trosky z poškodených budov, časti stromov a ďalší odpad. Z provizórnych medziskládok sa sutiny prevážajú na tri  centrálne úložiská. Hasičom pri tom asistujú príslušníci armády. V dedinách Lužice a Hrušky pokračujú od piatka (2. 7.) demolácie poškodených stavieb, riadené demolácie budú v ďalšej fáze realizovať aj v Moravskej Novej Vsi a Mikulčiciach.   

Celkovo by mali zrútiť viac ako 180 domov, uviedol riaditeľ hasičov Juhomoravského kraja Jiří Pelikán v Českej televízii. Viac ako tretinu domov si už zbúrali samotní majitelia, u zvyšných by mala demolácia prebehnúť v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov. Odhaduje sa, že demolačné práce budú úplne ukončené až o niekoľko mesiacov.

V piatok pracovalo v zasiahnutých lokalitách celkovo 1050 hasičov, od nedele sa ich počet má znížiť na polovicu a postupne bude ďalej klesať. Tornádo z 24. júna poškodilo až 1200 domov a iných budov v juhomoravských okresoch Hodonín a Břeclav. Zahynulo šesť ľudí a zranenia utrpelo približne 200 ďalších. Predbežné odhady škôd dosahujú 15 miliárd českých korún  (približne 589 miliónov eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet