Na hlavný obsah

Odskočili ste si na nákup za hranice? Pred príchodom sa musíte zaregistrovať v eHranici

Plnenie tejto povinnosti skontroluje polícia.

Odskočili ste si na nákup za hranice? Pred príchodom sa musíte zaregistrovať v eHranici
Na snímke policajti kontrolujú vodičov na hraničnom prechode Petržalka-Berg. Foto: TASR

Každý, kto sa vráti zo zahraničia, aj keby bol len na nákupe v prihraničnom meste, je pred prekročením slovenskej hranice povinný zaregistrovať sa v systéme eHranica. Táto povinnosť sa týka aj zaočkovaných a tých, ktorí si uplatňujú výnimku. Plnenie tejto povinnosti priamo na hranici odkontroluje polícia. RTVS o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Formulár je dostupný na webstránke korona.gov.sk.

Rezort dodáva, že nový cestovateľský semafor (viac tu), ktorý do platnosti vstúpi 9. júla, sa na prichádzajúcich pozerá z hľadiska, či sú alebo nie sú zaočkovaní.

Zaočkovaní nebudú musieť absolvovať karanténu. Očkovanie preukazujú potvrdením o zaočkovaní (GreenPass, Národný očkovací certifikát s QR kódom). Ostatné osoby budú musieť absolvovať karanténu a najskôr na piaty deň PCR test,“ dodáva rezort.

Za nedodržanie povinností hrozia sankcie. „Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva môže udeliť pokutu vo výške do 1 659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi pokutu vo výške do 1 000 eur,“ informuje ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko