Na hlavný obsah

Odvolaný prednosta nitrianskej nemocnice prehovoril o praktikách na klinike

V nitrianskej nemocnici končí prednosta i riaditeľ.

Odvolaný prednosta nitrianskej nemocnice prehovoril o praktikách na klinike
Fakultná nemocnica v Nitre. Foto: TASR

Dvanásti lekári z nitrianskej nemocnice stiahli svoje výpovede. Urobili tak potom, ako im riaditeľ vyhovel a odvolal z funkcie prednostu Kliniky úrazovej chirurgie a ortopédie.

Riaditeľ Milan Dubaj bol následne v piatok (2. 7.) taktiež odvolaný z funkcie. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO) na jeho miesto vymenoval Mariana Korytiaka, ktorý bol doteraz obchodno-ekonomickým riaditeľom Letiska Sliač.

Bývalý prednosta Vladimír Popelka pre RTVS prehovoril o praktikách, ktorých bol na klinike svedkom.

Hovorí, že chcel zaviesť poriadok

Odvolaný prednosta Vladimír Popelka je jedným z dvoch docentov traumatológie na Slovensku. Myslí si, že pre svojich podriadených sa stal nepohodlným, keď chcel po príchode na kliniku zaviesť poriadok a disciplínu. Opisuje, čo zažil po nástupe do funkcie pred necelým rokom.

„Udeľovanie čierneho voľna pre lekárov, naviazanosť určitých lekárov na firmy za účelom obohatenia sa. V zdravotnej dokumentácii sa robili veľké chyby, vyšetrenia nezapisovali do dekurzov. Lekári sa prakticky nezaujímali o pacientov,“ tvrdí.

Demonštratívne výpovede

RTVS sa ozvali aj niektorí z dvanástich lekárov, ktorí podali výpovede. Potvrdili slová bývalého prednostu. Na kameru však hovoriť odmietli. Vraj zo strachu pred šikanovaním na klinike. Tvrdili, že k podaniu výpovede boli donútení, odmietli spresniť kým.

Zhodli sa však v tom, že ich výpovede boli len demonštratívne, aby vytvorili tlak na riaditeľa. Práve nátlak na svoju osobu priznal aj odvolaný riaditeľ nemocnice Milan Dubaj.

Situácia, keď podstatná časť lekárov kliniky spolu so stredným zdravotným personálom podmieni zotrvanie v práci a nemocnici odchodom pána prednostu z funkcie, je pre mňa mementom, aby som zasiahol tak, aby zdravotná starostlivosť ostala zachovaná,“ zdôvodnil odvolanie Popelku.

Zostali len dvaja špecialisti

Lekári výpovede stiahli. Viacerí atestovaní traumatológovia však odišli už skôr. Na spádovú oblasť s 300 000 pacientmi ostali dvaja špecialisti bez dostatočných skúseností.

„Nebudú vedieť operovať zlomeninu jamky bedrového kĺbu, zlomeninu panvy, panvového kruhu, ťažké poranenia chrbtice. Ťažkých polytraumatizovaných pacientov, títo budú určite ohrození,“ poznamenal odvolaný prednosta. Svoje odvolanie považuje za nezákonné a nevylučuje ani jeho právnu dohru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko