Na hlavný obsah

Olympijské hry v Tokiu budú bez divákov

Dôvodom je vyhlásenie stavu núdze pre šírenie koronavírusu v Japonsku.

Olympijské hry v Tokiu budú bez divákov
Na snímke muž kráča okolo olympijských kruhov v Tokiu. Foto: TASR/AP

Organizátori Olympijských hier v Tokiu sa vo štvrtok (8. 7.) dohodli, že podujatie sa pre vyhlásenie stavu núdze v súvislosti s ochorením COVID-19 bude konať bez divákov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na japonskú ministerku pre olympijské hry Tamaju Marukawovú.

Japonská vláda vyhlásila stav núdze s platnosťou do 22. augusta, čiže bude platiť po celý čas konania hier, ktoré naplánovali od 23. júla do 8. augusta.

Prezidentka OH v Tokiu Seiko Hašimotová označila za „poľutovaniahodné“, že podujatie sa bude musieť konať v obmedzenom formáte. Ospravedlnila sa všetkým divákom, ktorí si už zakúpili lístky.

Japonský premiér Jošihide Suga povedal, že nechce, aby sa z Tokia stalo epicentrum ďalšej vlny koronavírusovej nákazy. Momentálne sa v hlavnom meste rýchlo šíri variant delta.

Vrcholné športové podujatie sa malo pôvodne konať v roku 2020, no pre pandémiu covidu ju museli o rok preložiť. Japonsko už teraz vynaložilo na organizáciu hier oveľa viac finančných prostriedkov než plánovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport