Na hlavný obsah

Omilostení katalánski politici dostali miliónové pokuty

Separatisti žiadajú vypísanie ďalšieho referenda.

Omilostení katalánski politici dostali miliónové pokuty
Na snímke vlajka Katalánska na budove v Barcelone. Foto: TASR

Napätie medzi Madridom a katalánskymi separatistami opäť stúpa. Bývalí politici, ktorí stáli za nezákonným referendom o nezávislosti regiónu síce dostali milosť a opustili po troch rokoch múry väznice, musia však zaplatiť pokutu.

Španielsky súdny dvor audítorov totiž žiada, aby 38 katalánskych expolitikov zaplatilo za zahraničné cesty, na ktorých propagovali nezávislosť regiónu. Bývalému šéfovi katalánskej vlády Arturovi Masovi napríklad vyrúbil pokutu vo výške 2,8 milióna eur.

„Na spomínaných cestách v zahraničí nešlo o žiadnu propagandu, ani o nič iné, čo by nerobili v zahraničí predstavitelia iných španielskych regiónov,“ nesúhlasí s pokutou Mas.

Ani súčasný katalánsky premiér Pere Aragones nesúhlasí s pokutami a postupom Madridu. Milosti síce víta, tie sú však len podmienečné. Upozorňuje, že jedine amnestia môže napätie zmierniť.

Platiť má aj bývalý šéf Katalánska Carles Puigdemont, ktorý bojuje za samostatné Katalánsko z azylu v Belgicku, kde ho navštívili aj prepustení expolitici.

Ďalšie referendum?

Španielsky premiér Pedro Sanchez medzitým čelí kritike separatistov, ale aj opozície, podľa ktorej sú separatisti zločincami. Informuje o tom Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

„Milosť je krok k mierovému spolužitiu, nelegálne hlasovanie však nie je cesta,“ odkázal Sanchez katalánskym separatistom.

Súčasná katalánska vláda opäť žiada o legálne vypísanie referenda, ale Madrid to znovu odmieta. Bez súhlasu celonárodného parlamentu však bude opäť nezákonné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet