Na hlavný obsah

Orbánova vláda údajne sledovala maďarských novinárov, ukazuje analýza

Podľa dát mohlo k sledovaniu dochádzať aj v ďalších 9 krajinách.

Orbánova vláda údajne sledovala maďarských novinárov, ukazuje analýza
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská pravicová vláda Viktor Orbána je podozrivá z používania sledovacích zariadení v mobilných telefónoch investigatívnych novinárov a majiteľov nezávislých médií v Maďarsku. Informoval o tom v nedeľu (18. 7.) britský denník The Guardian.

Forenzná analýza niektorých mobilov ukázala, že Orbánova vláda využila v boji proti novinárom novú zbraň – jeden z najinvazívnejších špionážnych softvérov na svete s názvom Pegasus, ktorý predáva izraelská spoločnosť NSO Group.

Analýzu mobilov a uniknutých dát urobila francúzska nezisková novinárska organizácia Forbidden Stories v spolupráci s maďarskými novinármi. Na projekte sa podieľali aj novinári popredných svetových médií ako je CNN, El País, The New York Times, Reuters, AFP alebo AP. V mnohých prípadoch sa dokázalo, že sa mobily infikovali sofistikovaným softvérom Pegasus.

Terčom sa stalo najmenej desať právnikov, opozičný politik a najmenej päť novinárov, píše The Guardian. Jedným z týchto maďarských novinárov je Szabolcs Panyi, známy širokou škálou kontaktov v diplomatických a národnobezpečnostných kruhoch.

Organizácia Amnesty International po forenznej analýze jeho mobilu dospela k záveru, že jeho zariadenie opakovane skompromitovali počas sedemmesačného obdobia v roku 2019.

Pegasus umožňuje útočníkovi prezrieť všetok obsah mobilného telefónu vrátane odkazov v aplikáciách, fotografií a údajov z GPS. Tento softvér tiež dokáže zmeniť mobil na zariadenie na nahrávanie zvuku alebo na videorekordér. Spoločnosť NSO vyhlásila, že sledovací softvér vytvorili a zamýšľali len pre boj proti ťažkým zločincom a teroristom.

Analýza dát tiež naznačuje, že software zneužívali vlády v minimálne ďalších 9 krajinách, a to v Azerbajdžane, Bahrajne, Indii, Kazachstane, Mexiku, Maroku, Rwande, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet