Na hlavný obsah

OSN znepokojujú správy o sledovaní novinárov. Vyzvala na reguláciu špionážnych technológií

Vyšetrovanie novín z celého sveta odhalilo rozsiahlu špionáž.

OSN znepokojujú správy o sledovaní novinárov. Vyzvala na reguláciu špionážnych technológií
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov (OSN) vyjadrila v pondelok (19. 7.) znepokojenie v súvislosti s tvrdeniami, že vlády niektorých krajín využili izraelský sledovací softvér na preniknutie do mobilných telefónov aktivistov, novinárov a ďalších činiteľov.

Svetová organizácia zdôraznila naliehavú potrebu lepšej regulácie špionážnych technológií. Informuje o tom agentúra AFP.

Tvrdenia o špionážnom softvéri Pegasus „potvrdzujú naliehavú potrebu lepšie regulovať obchod, presun a využitie sledovacích technológií a zaistiť prísny dozor a autorizáciu,“ uviedla vo vyhlásení vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.

Spoločné vyšetrovanie novín The Washington Post, The Guardian, Le Monde a ďalších médií odhalilo pravdepodobne oveľa rozsiahlejšiu špionáž, než sa predtým predpokladalo v súvislosti s využitím škodlivého softvéru Pegasus od izraelskej spoločnosti NSO Group, píše AFP.

Softvér je schopný zapnúť mikrofón či kameru na mobilnom zariadení a zbierať jeho dáta.

Bacheletová označila tieto odhalenia za „extrémne znepokojujúce“ a uviedla, že „podľa všetkého potvrdzujú najhoršie obavy z potenciálneho zneužívania sledovacích technológií“.

Sledovanie? Len s legitímnym cieľom

Ako pripomenula, OSN opakovane poukazovala na nebezpečenstvo zneužitia špionážnych nástrojov zo strany úradov na vniknutie do telefónov a počítačov legitímnych novinárov, aktivistov a politických oponentov v mene bezpečnosti verejnosti.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva uviedla, že sledovacie opatrenia môžu byť odôvodnené len „za presne definovaných okolností, s legitímnym cieľom“ ako „vyšetrovanie závažných zločinov a vážnych bezpečnostných hrozieb“.

„Keď sú nedávne tvrdenia o využití Pegasu čo i len čiastočne pravdivé, tak sa s úplnou beztrestnosťou opakovane prekračovali hranice,“ podotkla Bacheletová.

Dodala, že spoločnosti vyvíjajúce sledovacie technológie by mali zabezpečiť, aby tieto technológie neboli zneužívané na porušovanie ľudských práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet