Na hlavný obsah

Otváracím ceremoniálom sa oficiálne začali olympijské hry v Tokiu

Slovenskú vlajku niesli Rehák Štefečeková a Beňuš. 

Otváracím ceremoniálom sa oficiálne začali olympijské hry v Tokiu
Vlajkonosiči slovenskej výpravy - strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a vodný slalomár Matej Beňuš počas otváracieho ceremoniálu OH v Tokiu. Foto: TASR

Otváracím ceremoniálom sa v piatok (23. 7.) oficiálne začali o rok odložené Hry XXXII. olympiády v Tokiu. Vlajkonosičmi slovenskej výpravy, ktorá vyšla na plochu ako 92. z 206 zúčastnených krajín, boli strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a vodný slalomár Matej Beňuš. 

Hry slávnostne otvoril japonský cisár Naruhito o 23.14 h miestneho času, čiže o 16.14 SELČ.  „Týmto považujem olympijské hry v Tokiu za otvorené,“ vyhlásil 61-ročný Naruhito.

Slávnostnej formulke predchádzal bohatý sprievodný program na Olympijskom štadióne v Tokiu. Na rozdiel od predošlých otvorení hier nebol otvárací ceremoniál o rok odložených OH v Tokiu taký megalomanský. V hľadisku pre 68 000 divákov bolo len niekoľko stoviek ľudí – členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a čestných hostí.

Šéf MOV Thomas Bach vyjadril obdiv usporiadateľom za ich úsilie, nezabudol sa poďakovať lekárom a všetkým zdravotníkom, ktorí bojovali a stále bojujú s pandémiou.

„Dnes je to moment nádeje. Áno, je to úplne odlišné od toho, čo sme očakávali, ale nechajte nás vážiť si tento moment. Sme v tom všetci spolu, všetci športovci pod jednou strechou olympijskej dediny. V tom je unikátna sila športu – je to odkaz mieru, odolnosti, vytrvalosti, dáva nám to nádej pri spoločnej budúcej ceste. Potrebujeme viac solidarity v spoločnosti, solidarity vo význame pomoci, starostlivosti, bez diskriminácie. Spoločne sme silnejší,“ vyhlásil Bach.

Poslednou členkou štafety, ktorá na štadióne zapálila olympijský oheň, bola japonská tenistka Naomi Osaková.

Otvárací ceremoniál ste mohli sledovať na Jednotke i na webe RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport