Na hlavný obsah

Ozbrojený konflikt v Afganistane eskaluje. Jazýčkom na váhach môže byť Turecko

Hnutie Taliban už kontroluje rozsiahle územia.

Ozbrojený konflikt v Afganistane eskaluje. Jazýčkom na váhach môže byť Turecko
Na ilustračnej snímke prívrženci Talibanu nesú vlajky radikálneho hnutia. Foto: SITA/AP

Afganský Taliban niekoľko týždňov po začiatku sťahovania spojeneckých vojsk z krajiny opäť ovláda asi štvrtinu okresov, najmä na severe krajiny. Radikálni Talibovia sa v oblastiach, ktoré kontrolujú, snažia znovu nastoliť právo šaría.

Odborníci sa obávajú, že ozbrojený konflikt bude eskalovať. Washington plánuje v najbližších týždňoch evakuovať Afgancov, ktorí doma podporovali činnosť americkej armády, čo by sa mohlo dotknúť desaťtisícov ľudí.

Predstavitelia Talibanu už podľa zahraničných agentúr vydali nariadenia, že ženy a dievčatá sa nesmú vzdelávať, nemôžu ísť na trhovisko bez mužského sprievodu, muži sa nesmú holiť a majú zakázané fajčiť. Podľa Lukáša Dyčku z Pobaltskej akadémie obrany síce Talibovia na politickej úrovni sčasti zmenili rétoriku, no obyčajní bojovníci majú pocit, že vojnu vyhrali.

„Navyše, väčšina z nich nezdieľa niektoré umiernenejšie názory svojho politického vedenia a možno by sa chceli vrátiť k skúsenostiam, ktoré majú z deväťdesiatych rokov z vlády Talibanu, čo znamená drakonické opatrenia smerom k ženám a náboženstvu,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kľúčová úloha Turecka

Vláda v Afganistane vyzvala civilné obyvateľstvo, aby sa vyzbrojilo a vytvorilo milície na boj proti Talibanu. Kritici sa však obávajú, že by to mohlo uvrhnúť krajinu do chaosu. Podľa Severoatlantickej aliancie by v Afganistane mohlo kľúčovú úlohu zohrať Turecko, ktoré sa už v tejto veci angažuje.

Lukáš Dyčka dopĺňa, že jedným z vysvetlení tureckého zámeru by mohol byť pokus o nápravu vzťahov so Spojenými štátmi. To ale podľa neho popiera povahu prezidenta Erdogana, ktorý cez väčšinu svojich zahranično-politických aktivít chce zvýšiť prestíž Turecka.

„Myslím si, že Turci budú chcieť v Afganistane zopakovať to, čo robia v Sýrii a Líbyi. Niektoré skupiny, v tomto prípade afganskú vládu, vyzbrojovať a tajne jej pomáhať. Udržiavať občiansku vojnu tak, aby oni mohli byť tým jazýčkom na váhach.“

NATO hovorí aj o možnosti rozhovorov medzi vládou v Kábule a Talibanom, ktoré by mohla sprostredkovať práve Ankara. Turci by to podľa Lukáša Dyčku zrejme privítali. „Pokiaľ by sa im nejakým spôsobom podarilo presvedčiť Taliban, že oni nie sú ten zlý západný aktér, ale že sú moslimským štátom, tak by to pre nich bolo veľké diplomatické víťazstvo. Na druhej strane to naráža na snahu Talibanu zlikvidovať afganskú vládu a prevziať moc v celej krajine.“

Taliban zatiaľ odmieta akékoľvek iniciatívy a so všetkými zahraničnými vojakmi chce po septembri zaobchádzať ako s okupantmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet