Na hlavný obsah

Pandémia bude mať zrejme dlhodobý dosah na duševné zdravie ľudí po celom svete

Uvádzajú to odborníci z WHO.

Pandémia bude mať zrejme dlhodobý dosah na duševné zdravie ľudí po celom svete
Žena s ochranným rúškom kráča ulicou v portugalskom Lisabone, v ktorom sú pre šírenie variantu delta zavedené prísnejšie opatrenia. Foto: SITA/AP

Pandémia koronavírusu bude mať pravdepodobne dlhodobé následky v oblasti duševného zdravia ľudí po celom svete. Uvádza sa to v správe, ktorú vo štvrtok (22. 7.) zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), píše agentúra DPA.

Odborníci z WHO dospeli k záveru, že obavy z koronavírusu spôsobili mnohým ľuďom psychickú ujmu, bez ohľadu na to, či sa sami nakazili alebo nie.

Ľudia boli dlhodobo v strese

Psychiku mnohých podľa správy negatívne ovplyvnila aj sociálna izolácia počas lockdownov či obavy zo strany zamestnania a zhoršenia finančnej situácie.

„Ľudia v európskom regióne sa doslova rúcajú pod tlakom (ochorenia) COVID-19 a jeho následkov,“ povedal regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Psychické zdravie ľudí a pocit duševnej pohody budú podľa neho zrejme nepriaznivo ovplyvňovať aj dlhodobé zdravotné problémy, ktoré sa u časti ľudí vyskytujú po prekonaní koronavírusového ochorenia COVID-19.

Krajiny by v tejto oblasti mali pripraviť reformy

Úrady v jednotlivých krajinách by preto mali prehodnotiť formy a úroveň poskytovania starostlivosti o duševné zdravie a pripraviť prípadné reformy v tejto oblasti.

„Je to šanca, ktorú si nijaká krajina nemôže dovoliť prepásť, ak chceme (dosiahnuť) lepšiu a razantnejšiu obnovu (po pandémii),“ zdôraznil Kluge, podľa ktorého by duševné zdravie a zabezpečenie pocitu psychickej pohody mali byť považované za základné ľudské práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet