Na hlavný obsah

Pápež František týždeň po operácii pozdravil veriacich z balkóna nemocnice

Odtiaľ tiež viedol modlitbu Anjel Pána.

Pápež František týždeň po operácii pozdravil veriacich z balkóna nemocnice
Pápež František na balkóne nemocnice Agostina Gemelliho v Ríme. Foto: SITA/AP

Pápež František vystúpil v nedeľu 11. júla na verejnosti prvýkrát po operácii hrubého čreva, ktorú podstúpil minulú nedeľu. Informovali o tom svetové agentúry.

Pápež pozdravil veriacich z balkóna na desiatom poschodí Univerzitnej nemocnice Agostina Gemelliho v Ríme, v ktorej sa  zotavuje po zákroku.

„Som rád, že nedeľnú modlitbu Anjel Pána môžem viesť hoci aj odtiaľto z nemocnice. Cítim vašu blízkosť a podporu vašich modlitieb. Z hĺbky srdca vám za to ďakujem,“ povedal stovkám veriacim zhromaždeným pred nemocnicou.

Dodal, že hospitalizácia bola pre neho príležitosťou pochopiť dôležitosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorá je dostupná pre všetkých v Taliansku i v mnohých ďalších krajinách.

„Nesmieme stratiť túto vzácnu vec,“ dodal najvyšší pontifex, ktorý zároveň ocenil prácu všetkých zdravotníckych pracovníkov a zamestnancov v nemocniciach.

So slabým hlasom

Celé pápežovo vystúpenie trvalo asi desať minút, počas ktorých čítal z pripravených poznámok, ku ktorým pridal aj niekoľko improvizovaných komentárov.

Podľa spravodajcu agentúry Reuters sa zdalo, že mu miestami mierne dochádza dych, zatiaľ čo agentúra AP uvádza, že pontifex mal slabý hlas. František prišiel o časť pľúc už v mladom veku, keď ešte pôsobil vo svojej rodnej Argentíne.

Stovky prizerajúcich kričali „Nech žije pápež!“, pričom Františkovmu vystúpeniu sa prizerali z ďalších balkónov kliniky niektorí lekári a pacienti. Po pápežovom boku sa objavilo niekoľko detí, ktoré sa v nemocnici rovnako zotavujú.

Prvá hospitalizácia od roku 2013

Osemdesiatštyriročného pápeža hospitalizovali v Gemelliho nemocnici v Ríme v nedeľu (4. 7.) a v ten istý deň ho aj operovali. Zákrok bol plánovaný z dôvodu zúženia hrubého čreva a František ho podstúpil v celkovej anestéze.

Pápež okrem toho trpí i ischiasom (zápalom sedacieho nervu), ktorý mu spôsobuje problémy pri chôdzi a státí.

František bol hospitalizovaný prvýkrát od roku 2013, keď bol zvolený hlavou katolíckej cirkvi.

Prvýkrát od svojho nástupu do Vatikánu tiež nepredniesol nedeľnú modlitbu z balkóna na Svätopetrskom námestí, okrem obdobia, keď bol na zahraničných cestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet