Na hlavný obsah

Parlament schválil Kolíkovej návrh na zmeny pri kolúznej väzbe

Základná dĺžka trvania bude päť mesiacov.

Parlament schválil Kolíkovej návrh na zmeny pri kolúznej väzbe
Ilustračná snímka - schôdza parlamentu Foto: TASR

Ak nie je preukázané kolúzne správanie obvineného (ovplyvňovanie svedkov alebo spolupáchateľov), základná dĺžka trvania kolúznej väzby bude päť mesiacov. Zároveň sa nebude dať predĺžiť. Vyplýva to z novely Trestného poriadku, ktorú v piatok (23. 7.) schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Kedy môže kolúzna väzba trvať dlhšie?

Dlhšie ako päť mesiacov by mohla trvať, ak sa zistí, že sa obvinený správal kolúzne, či už sám, alebo prostredníctvom iných osôb.

Rovnako, ak sa vedie trestné stíhanie za trestný čin spáchaný zločineckou alebo teroristickou skupinou, za obzvlášť závažný trestný čin spáchaný organizovanou skupinou, za trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny alebo za trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie.

Možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby

Ďalšou zmenou je zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby.

Rezort spravodlivosti priblížil, že pri kolúznej väzbe musí návrh na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenie rozhodnutia súdu o väzbe obsahovať aj uvedenie konkrétnych skutočností, ktoré zakladajú dôvodnú obavu z kolúzneho správania obvineného, alebo z ktorých je zrejmé, že tak obvinený už konal.

Obvinení, ktorí sú vo väzbe dlhšie, automaticky na slobodu nepôjdu

Návrh zákona pamätá aj na obvinených, ktorí sú v súčasnosti v kolúznej väzbe a v prechodných ustanoveniach upravil mechanizmus postupu súdov a prokuratúr, aby nedošlo k ich automatickému prepusteniu, ale aby ich vec bola posúdená a nanovo rozhodnutá v zmysle nových kritérií.

Nová úprava nepredpokladá automatické prepúšťanie všetkých obvinených z väzby po uplynutí stanovenej lehoty. „Súd a v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie na návrh prokurátora môže za určitých okolností rozhodnúť o ponechaní obvineného v kolúznej väzbe aj nad ustanovenú lehotu,“ doplnil rezort.

V prípade, že obvinený požiada o prepustenie na slobodu a prokurátor tejto požiadavke nevyhovel, podľa návrhu ju bude musieť predložiť sudcovi pre prípravné konanie najneskôr do piatich pracovných dní.

Nová legislatíva by mala byť účinná od 15. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko