Na hlavný obsah

Schválili novelu zákona o COVID preukazoch, plošné zatváranie sa už nezopakuje

Po rokovaní to prisľúbili zástupcovia koalície.

Schválili novelu zákona o COVID preukazoch, plošné zatváranie sa už nezopakuje
Atmosféra v Národnej rade SR počas rokovania. Foto: SITA

Poslanci schválili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR tak bude pri tvorbe protipandemických opatrení môcť prihliadať na digitálny COVID preukaz. O novele rozhodovali na mimoriadnej schôdzi, hlasovali v nedeľu (25. 7.) ráno po tom, ako o návrhu do noci rokovali.

V prípade zhoršenej pandemickej situácie sa vďaka tejto novele na zaočkovaných ľudí nebudú vzťahovať zákazy vstupu do rôznych prevádzok, či účasti na hromadných podujatiach.

Neočkovaní ľudia budú potrebovať negatívny výsledok testu alebo potvrdenie o prekonaní covidu. Všetky tieto informácie budú mať ľudia zaznamenané v digitálnych COVID preukazoch.

Obchody, reštaurácie, školy či kostoly sa už nebudú zatvárať

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) upozornil, že bezprostredne po schválení zákona sa nič nezmení. „Je to len príprava  na to, aby sme v zhoršenej situácii, ktorá môže nastať, mohli udržať v prevádzke wellness centrá, reštaurácie aj všetky ďalšie podniky. Takisto aby mohla fungovať kultúra, šport, či aby sme ľuďom umožnili navštevovať kostoly,“ uviedol. Sám ale vyjadril prianie, aby sa už zhoršená pandemická situácia neopakovala.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravili Silvia Horváthová a Ivan Tománek:

„Môžeme prisľúbiť, že už nikdy celoplošne nezavrieme školy na Slovensku. Sloboda pre očkovaných a testovaných je práve tá cesta, ako sa vyhnúť regionálnym lockdownom na Slovensku“ doplnila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová s tým, že hovorí aj v mene ministerstva školstva, ktoré má SaS na starosti.

O tom, do ktorých prevádzok sa bude COVID preukaz potrebný, bude rozhodovať hlavný hygienik.

Hnutie Sme rodina je napokon spokojné

Vďaka ústupku, ktorý v sobotu (24. 7.) vyrokovalo koaličné hnutie Sme rodina, nebude žiadne potvrdenie potrebné pri návšteve potravín, lekární a drogérií ani v najprísnejších fázach covidového automatu a antigénové testy pre neočkovaných budú zadarmo.

Hnutie, ktoré za novelu pôvodne nechcelo hlasovať, vyjadrilo s jej prijatou podobou spokojnosť. „Sme spokojní aj s tým, že tento zákon umožní, že aj v čase zhoršenej pandemickej situácie nebudeme musieť zatvárať prevádzky, športoviská a kostoly,“ poznamenal podpredseda poslaneckého klubu Sme rodina Jozef Lukáč.

Novela vstúpi do platnosti podpisom prezidentky Zuzany Čaputovej, neznamená to ale, že sa hneď niečo zmení. Hovorí totiž o opatreniach, ktoré sa budú týkať prípadnej zhoršenej pandemickej situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko