Na hlavný obsah

Päťročné deti budú môcť povinnú škôlku absolvovať aj v súkromných zariadeniach

Od septembra ju budú mať povinnú.

Nedostatok miest v materských školách by sa mal čiastočne vyriešiť. Povinnú predprimárnu prípravu môžu päťročné deti dokončiť od septembra aj v súkromných škôlkach, ktoré nemajú status materských škôl.

Odborníci povinnú dochádzku predškolákov vítajú. Materským školám aj samosprávam to tesne pred začiatkom školského roka prináša ťažkosti.

Do materskej školy musia od septembra chodiť deti, ktoré v auguste dovŕšia päť rokov. Štát však narazil na problém. V štátnych škôlkach nie je pre všetkých dosť miesta. Ak sa súkromné, nesieťové škôlky zapíšu do registra rezortu školstva, môžu predškoláci povinnú škôlku dokončiť aj v nich.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„V rámci tejto registrácie aj nesieťové zariadenia budú dostávať finančný prostriedok na päť ročné deti v rámci predprimárneho vzdelávania,“ prisľúbil minister školstva Branislav Gröhling.

Tlak na kapacity sa podľa analytika zmierni len čiastočne, keďže rezort o týchto škôlkach nemá dobrý prehľad. „Nevieme koľko detí sa do nich vie umiestniť. Zároveň nevieme, či sú rozmiestnené optimálne podľa regiónov. A zároveň táto iniciatíva prichádza pomerne neskoro,“ myslí si Michal Rehúš z Centra vzdelávacích analýz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko