Na hlavný obsah

Pendleri blokovali hraničný priechod, nesúhlasia s obmedzeniami

V prípade, že sa s ministerstvom nedohodnú, obsadia hranice opäť.

Režim na hraniciach je od pondelka (5. júla) prísnejší. Obmedzenia sa nepáčia najmä pendlerom, ktorí v pondelok večer zablokovali hraničný priechod Čunovo – Rajka. Na maďarskej strane sa tvorili kilometrové kolóny.

Pendleri nesúhlasia s novými podmienkami pri vstupe do krajiny a rovnako tiež ani s takzvaným prechodným obdobím. Blokácia hraničného priechodu sa nepáčila najmä ľuďom, ktorí zostali na maďarskej strane a na Slovensko nevedeli prejsť.

S nespokojnými pendlermi prišiel vyjednávať osobne poradca ministra zdravotníctva Petr Komínek. Výsledkom je dočasná dohoda o stretnutí na pôde ministerstva.

Demonštranti chcú počkať do piatka (9. 7.), stretnúť sa s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) a ak sa nedohodnú, obsadia hranice opäť v piatok.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová uviedla, že nová vyhláška pohyb pendlerov práveže zjednodušuje. „Očkovaní nemajú povinnosť testovania. Za zaočkovanú osobu sa zároveň považuje aj človek, ktorý je očkovaný prvou dávkou vakcíny, pričom táto definícia s platnosťou do 9. augusta platí okamžite po zaočkovaní,“ spresnila.

Nezaočkovaní občania Slovenska s trvalým alebo prechodným pobytom do 100 kilometrov od hraníc sa od 9. júla musia preukazovať negatívnym PCR testom nie starším ako 7 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko