Na hlavný obsah

Peniaze dostali, no deti nepustili. Nigérijskí únoscovia zajali aj sprostredkovateľa

Teraz požadujú ešte vyššie výkupné.

Peniaze dostali, no deti nepustili. Nigérijskí únoscovia zajali aj sprostredkovateľa
Na snímke rodičia detí, ktoré uniesli. Foto: TASR/AP

Únoscovia viac ako 130 nigérijských detí zajali aj muža, ktorý im priniesol z poverenia rodičov výkupné, a odmietli deti prepustiť. S odvolaním sa na riaditeľa školy o tom v pondelok (26. 7.) informovala agentúra AFP.

Asi dvesto mužov na motocykloch prišlo 30. mája k súkromnej moslimskej škole v strednej Nigérii a zajalo 136 žiakov a niekoľko učiteľov. Asi desiatke rukojemníkov sa podarilo neskôr utiecť, keď ich strážcovia zaspali.

Rodičia a zástupcovia školy poslali 20. júla za únoscami 60-ročného Kassima Teginu s výkupným 30 miliónov nair (vyše 60 000 eur). Tegina sa prihlásil dobrovoľne, hoci jeho deti medzi rukojemníkmi nie sú.

„Únoscovia telefonovali a potvrdili prijatie peňazí. Deti ale neprepustia, pretože suma nie je dostatočná. Povedali tiež, že vyslaného muža budú zadržiavať spolu s deťmi, kým nedostanú ďalšie peniaze,“ citovala AFP riaditeľa školy.

Podľa neho pôvodne únoscovia žiadali 200 miliónov nair (približne 411 000 eur), neskôr pristúpili na 30 miliónov, ktoré sa podarilo dať dokopy s pomocou rodičov a darcov v zahraničí. Úrady štátu, kde deti uniesli, odmietli výkupné zaplatiť, aby tým nepodnecovali ďalšiu kriminalitu.

V Nigérii v poslednom čase únosov detí a študentov pribúda, od vlaňajšieho decembra skončilo v rukách únoscov vyše 1 000 mladých ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet