Na hlavný obsah

Peter Tóth vypovedal ako svedok v kauze falšovania miliónových zmeniek

Jeho výsluch sa začal zoširoka.

Peter Tóth vypovedal ako svedok v kauze falšovania miliónových zmeniek
Peter Tóth pred vypovedaním na súde. Foto: RTVS

Peter Tóth – bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) a blízky Mariana Kočnera – má za sebou trojhodinový výsluch na súde. V utorok (6. 7.) vypovedal ako svedok v kauze falšovania miliónových zmeniek. Súdny proces totiž pokračuje so Štefanom Ághom, ktorý mal taktiež blízko ku Kočnerovi.

Keď za zmenky súdili Pavla Ruska aj Kočnera v septembri 2019, Peter Tóth vypovedal ako svedok, no v utajenom režime. Keďže za falšovanie zmeniek súdia aj Ágha, prišiel si to zopakovať.

Jeho výsluch už teraz utajený nebol a začal sa pomerne zoširoka. Vrátil sa až ku kauze Gamatex vs. TV Markíza. Spomenul aj spoločnú dovolenku na Kočnerovej lodi v roku 2017.

Kedysi vplyvní muži biznisu a politiky dostali za falšovanie zmeniek 19-ročné tresty. Štefan Ágh, tretí súdený muž v tejto kauze, tvrdí, že zmenky nefalšoval. Navyše sa bráni tým, že tajná služba má vedomosť o podpísaní zmeniek v roku 2000.

Pozrite si reportáž RTVS:

Redaktor RTVS Peter Žatko v utorok 6.7. absolvoval výrobu v Pezinku, kde vypovedal ako svedok Peter Tóth. Po skončení redaktori vrátane P. Žatka čakali pred budovou súdu na vyjadrenia. Ako prvý použil neprimerané správanie pán Tóth, keď vrazil do ruky Petra Žatka, ktorý ho žiadal o odpoveď na otázku a následne sa mu Tóth snažil vytrhnúť mikrofón. Redaktorovi v tom momente povolili nervy a spomenul si na problémy, ktoré mu Peter Tóth údajne spôsobil v roku 2003.

Stanovisko RTVS k vzniknutej situácii:

RTVS si váži profesionálnu prácu redaktora Petra Žatka, sme radi, že je súčasťou nášho tímu verejnoprávneho spravodajstva a považujeme ho za odborníka v oblasti justície, polície a prokuratúry. 

Situácii, ktorá nastala v rámci konfrontácie redaktora s respondentom Petrom Tóthom po jeho svedeckej výpovedi na súde v Pezinku v utorok 6. júla, ľudsky rozumieme, neprofesionálne konanie redaktora však nebolo v súlade s princípmi RTVS a štatútom programových pracovníkov.

Vedenie spravodajstva RTVS nemalo vopred vedomosť o osobnom spore redaktora Petra Žatka s respondentom. Predmetný spor predstavuje zrejmý konflikt záujmov. Objektivita je jedným zo základných pilierov verejnoprávneho spravodajstva, a teda takýto konflikt je pre redaktorov RTVS neprípustný a ide o jasné porušenie štatútu programových pracovníkov. Vedenie spravodajstva následne po vzniknutej situácii komunikovalo s Petrom Žatkom, pričom redaktor uviedol, že v danom momente ho prevalcovali emócie, plne si uvedomuje svoje pochybenie, za ktoré sa ospravedlnil a prijíma dôsledky svojho konania.

RTVS okamžite reagovala na vzniknutú situáciu a predmetný spravodajský príspevok zo 6. júla do vysielania večerných Správ RTVS spracovala redaktorka Klaudia Suchomel Guzová. Pochybenie redaktora RTVS nemôže ignorovať, Peter Žatko sa na základe dohody bude dočasne venovať príprave spravodajských príspevkov z iných oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko