Na hlavný obsah

Plánovali zrušiť všetky reštrikcie. Nóri to napokon prehodnotili

Krajina by sa mohla otvoriť na jeseň.

Plánovali zrušiť všetky reštrikcie. Nóri to napokon prehodnotili
Poslanci a novinári dodržiavajú sociálny odstup od seba, aby zabránili šíreniu nového koronavírusu v Osle. Foto: TASR/AP

Nórska vláda v stredu (28. 7.) oznámila, že pre vysoký výskyt variantu delta opätovne odsúva plánované zrušenie takmer všetkých opatrení proti šíreniu koronavírusu.

V platnosti tak zostáva napríklad obmedzenie počtu ľudí, ktorí sa môžu stretávať v súkromí. V reštauračných zariadeniach môžu byť ľudia obsluhovaní len pri stoloch a nemôžu si objednávať na bare, spresnila agentúra Reuters.

Minister zdravotníctva Bent Höie podľa agentúry AFP uviedol, že variant delta začal v Nórsku prevažovať v priebehu júla. Doplnil, že vláda opätovne prehodnotí situáciu v polovici augusta. Nórsko už skôr odsunulo uvoľnenie opatrení zo začiatku júla na prelom júla a augusta.

„Domnievam sa, že krajina sa úplne otvorí túto jeseň. Chceme však aby dovtedy bolo zaočkovaných viac ľudí,“ povedala nórska premiérka Erna Solbergová stanici NRK. Aspoň prvú dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo v Nórsku 79,9 % dospelých a 41 % je plne zaočkovaných.

V krajine sa očkuje len vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Oslo predtým upustilo z dôvodu zriedkavých, ale závažných vedľajších účinkov od očkovania AstraZenecou a preparát od spoločnosti Johnson & Johnson sa používa len u dobrovoľníkov v špecifických prípadoch.

Nórsko, kde žije 5,4 milióna ľudí, má jednu z najlepších bilancií úmrtí na koronavírus v Európe. Po nákaze tam zomrelo 799 osôb. Krajina od začiatku šírenia vírusu zaznamenala 136 370 infekcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet