Na hlavný obsah

Po 24 rokoch našiel svojho syna, ktorého uniesli, keď mal dva roky

Precestoval vyše 500 000 km, aby sa s ním znova stretol.

Po 24 rokoch našiel svojho syna, ktorého uniesli, keď mal dva roky
Na snímke muž s fotografiou svojho uneseného syna. Foto: BBC

Päťdesiatjedenročný Kuo Kang-tchang z Číny našiel po takmer štvrť storočí svojho syna, ktorého ako dvojročné batoľa uniesli v roku 1997 obchodníci s ľuďmi od ich domu v provincii Šan-tung.

Otec odvtedy po synovi pátral, prešiel kvôli tomu na motorke vyše 500 000 tisíc kilometrov naprieč štátom, napísal v utorok (13. 7.) server britskej BBC. Ten tiež poznamenal, že únosy detí sú v tejto ázijskej krajine veľký problém. Ročne ich takto zmiznú tisíce.

Identitu Kuovho syna preukázali testy DNA, uviedlo čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti. Podľa spravodajského serveru Global Times ho vďaka rozborom DNA polícia tiež našla.

Policajti rovnako vypátrali a zatkli dvoch podozrivých z únosu. Viac informácií o tom, ako sa podarilo uneseného vypátrať však zatiaľ nie je k dispozícii. Podľa BBC sa syn našiel v susednej provincii Che-nan, kde žil.

Neuveriteľná cesta

Kuo Kang-tchang v snahe nájsť svojho strateného potomka údajne prešiel na motocykli 20 čínskych provincií, kam ho zaviedli rôzne tipy. Pri dopravných nehodách si vraj zlomil niekoľko kostí a poškodil desať motoriek. Na misii podľa svojich slov minul životné úspory. Keď sa mu peniaze minuli, spal pod mostami a žobral o jedlo.

Za ten čas sa stal tiež významným členom organizácií, ktoré sa zameriavajú na nezvestných. Pomohol najmenej siedmim rodičom, aby sa stretli so svojimi unesenými deťmi, píše BBC. Osud otca a syna inšpiroval film z roku 2015, v ktorom hral hongkongský herec Andy Lau.

Únosy a pašovanie detí sú v Číne problémom už celé desaťročia. Mnohé z nich obchodníci s ľuďmi predávajú k adopcii, či už v ázijskej krajine alebo v zahraničí, podotkol britský spravodajský web s tým, že podľa odhadu z roku 2015 je ročne unesených v Číne okolo 20 000 detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet