Na hlavný obsah

Po celom Francúzsku protestovalo proti opatreniam viac ako 100 000 ľudí

Macron ohlásil sprísňovanie obmedzení.

Po celom Francúzsku protestovalo proti opatreniam viac ako 100 000 ľudí
Na snímke ľudia protestujúci proti koronavírusovým opatreniam v uliciach Paríža. Foto: independent.co.uk

Viac ako 100 000 ľudí v sobotu (17. 7.) vo Francúzsku protestovalo proti ohlásenému sprísňovaniu koronavírusových opatrení. Podľa údajov ministerstva vnútra sa protestov po celej krajine zúčastnilo takmer 114 000 osôb, v samotnom Paríži ich demonštrovalo okolo 18 000, napísali agentúry Reuters a DPA.

Francúzsky prezident Emanuel Macron začiatkom týždňa oznámil sprísnenie opatrení v reakcii na rastúci počet nových prípadov nákazy koronavírusom. Nové obmedzenia, ktoré zahŕňajú napríklad povinné očkovanie zdravotníkov či preukazovanie bezinfekčnosti v reštauráciách a kinách, už počas týždňa vyvolali menšie protesty.

Demonštranti tvrdia, že nové pravidlá narúšajú slobodnú voľbu tých, ktorí sa nechcú očkovať proti covidu. „Prezident nemá právo rozhodovať o mojom individuálnom zdraví,“ cituje Reuters jednu z účastníčok protestu v Paríži.

Výsledky prieskumu agentúry Ipsos-Sopra Steria, ktoré zverejnili v piatok (16. 7.) však ukázali, že viac ako 60 percent Francúzov s povinným očkovaním zdravotníkov aj s preukazovaním bezinfekčnosti na vybraných verejných miestach súhlasí. Francúzsky premiér Jean Castex v sobotu očkovanie označil za jedinú cestu, ako vírus poraziť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet