Na hlavný obsah

Po návrate z dovolenky do karantény je možné požiadať o pandemickú PN

Lekár si môže vyžiadať potvrdzujúce doklady.

Po návrate z dovolenky do karantény je možné požiadať o pandemickú PN
Ilustračné toto. Foto: TASR/AP

Poistenci, ktorí sa vrátia po dovolenke zo zahraničia späť na Slovensko a musia podstúpiť povinnú karanténu, môžu lekára požiadať o vystavenie pandemickej práceneschopnosti (PN).

Títo poistenci majú nárok na pandemické nemocenské zo Sociálnej poisťovne, tzv. pandemickú PN. Podmienky štátom nariadenej karantény po návrate na Slovensko sa menia od 9. júla. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Karanténa platí aj pre osoby v spoločnej domácnosti

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva sa povinná karanténa môže vzťahovať na osobu, ktorá vstúpi na územie Slovenska, ale aj na ďalšie osoby, ktoré s ňou žijú v spoločnej domácnosti a majú povinnosť izolácie v domácom prostredí alebo v karanténnom ubytovacom zariadení.

Tieto osoby môžu lekára požiadať o potvrdenie o dočasnej PN pre nariadenú karanténu alebo pre ochorenie COVID-19. Pri vystavení pandemickej PN si lekár od poistenca môže vyžiadať potvrdzujúce doklady. Po návrate zo zahraničia na Slovensko ide napríklad o doklad o pobyte v zahraničí, v prípade ochorenia na COVID-19 doklad o pozitívnom teste.

O PN treba požiadať aj Sociálnu poisťovňu

Kým lekár zašle do Sociálnej poisťovne potvrdenie o dočasnej PN poistenca, aj samotný poistenec si musí o pandemickú PN požiadať. „Rýchlo a jednoducho tak urobí pomocou elektronickej žiadosti zverejnenej na webe Sociálnej poisťovne,“ uviedla Dvoráková.

O vystavenie pandemickej PN poistenec nežiada, ak ďalej čerpá dovolenku alebo pracuje z domu. Aj v takýchto prípadoch, ak má nariadenú karanténu, je podľa hovorkyne poisťovne naďalej povinný dodržiavať zásady izolácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko