Na hlavný obsah

Po silných búrkach hrozia v ČR záplavy, dôsledkom silného vetra zomreli dvaja ľudia

Tisíce domácností sú bez elektriny.

Po silných búrkach hrozia v ČR záplavy, dôsledkom silného vetra zomreli dvaja ľudia
Následok silnej búrky, ktorá zo štvrtka na piatok 9. júla zasiahla Havlíčkův Brod. Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

V Českej republike spadlo za posledných 12 hodín veľké množstvo zrážok a očakáva sa, že silné dažde budú pokračovať. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) preto vydal výstrahy pred povodňami.

„Voda môže zaplavovať nižšie položené osídlené oblasti, komunikácie, môže obmedziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody v krajine a na majetku,“ uviedol ČHMÚ na sociálnej sieti.

Tretí stupeň povodňovej aktivity

Najvážnejšia situácia je podľa českého ústavu aktuálne na východe Plzenského kraja v povodí riek Úslava a Klabava.

„Vzhľadom k aktuálnemu veľkému nasýteniu pôdy a očakávaným zrážkam predpokladáme v najbližších hodinách rýchle vzostupy hladín na tokoch v povodí Úslavy a Klabavy,“ informoval ČHMÚ. V piatok skoro ráno tam platil tretí stupeň povodňovej aktivity.

Rýchlo stúpala aj hladina rieky Novohradka v okrese Chrudim v Pardubickom kraji. Aj tam hlásili tretí povodňový stupeň.

Silné búrky spôsobili tiež prerušenie dodávok elektrickej energie. Bez elektriny je podľa portálu iDNES.cz asi 25 000 odberateľov spoločnosti ČEZ.

Najhoršia situácia je na východe Čiech, kde je bez prúdu okolo 18 000 domácností. Spoločnosť EG.D eviduje zhruba 8 000 odberateľov bez elektriny.

Strom zasiahol prechádzajúce auto

Neďaleko obce Čížová v juhočeskom okrese Písek vyvrátil vo štvrtok (8. 7.) večer silný vietor strom, ktorý spadol na prechádzajúce auto a zabil dvoch ľudí. S odvolaním sa na políciu o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

„Vo vozidle zomreli dve osoby, išlo o muža a ženu. Dve maloleté deti boli so zraneniami prevezené do nemocnice,“ povedala pre denník Právo policajná hovorkyňa Štěpánka Schwarzová.

ČHMÚ očakáva v piatok popoludní ďalšie búrky na východe krajiny. Výstraha pred nimi platí od 14.00 h do polnoci pre celý Juhomoravský, Olomoucký, Zlínsky a Moravsko-sliezsky kraj.

„Ojedinele sa vyskytnú silné búrky s prívalovými zrážkami okolo 40 mm, krúpami a nárazmi vetra okolo 70 km/h,“ uviedol český ústav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet