Na hlavný obsah

Počas protivládnych protestov na Kube zomrel muž

Polícia zatkla už viac ako 100 ľudí.

Počas protivládnych protestov na Kube zomrel muž
Protivládne protesty. Foto: ČTK/AP

Pri protivládnych protestoch na Kube zomrel v pondelok (12. 7.) jeden demonštrant. Podľa agentúry AFP to v utorok (13. 7.) oznámilo kubánske ministerstvo vnútra.

Protesty, ktoré vypukli v nedeľu (11. 7.) v niekoľkých kubánskych mestách proti autoritárskej vláde, sú podľa zahraničných agentúr najväčšie za takmer 30 rokov.

Kubánske ministerstvo vnútra uviedlo, že „ľutuje úmrtie osoby“, ku ktorému došlo na okraji hlavného kubánskeho mesta Havana. Vláda spresnila, že mŕtvym je muž vo veku 36 rokov a že zomrel počas toho, čo sa zúčastnil „nepokojov“.

Pri protestoch na Kube polícia zatkla podľa denníka El País najmenej 100 ľudí. Medzinárodná organizácia Human Rights Watch sa domnieva, že kvôli demonštráciám skončilo v kubánskych väzniciach viac ako 150 ľudí. Na prepustenie všetkých zatknutých Havanu vyzvali Spojené štáty a Európska únia. 

Niekoľko ľudí vrátane španielskeho reportéra agentúry AP utrpelo zranenia. Kubánci vyšli v nedeľu do ulíc hlavne pre zlú hospodársku situáciu, ktorá panuje na ostrove. Kuba navyše v posledných týždňoch zaznamenáva silný rast nových prípadov koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet