Na hlavný obsah

Počet nelegálnych zabití slonov a nosorožcov v Namíbii výrazne klesol

Vláda si vedie štatistiky od roku 2013.

Počet nelegálnych zabití slonov a nosorožcov v Namíbii výrazne klesol
Na snímke nosorožce ostronosé. Foto: TASR/AP

Nelegálny lov nosorožcov a slonov tento rok v Namíbii, ktorá je jediným domovom voľne žijúcich nosorožcov ostronosých na svete, výrazne klesol. Ukazujú to podľa agentúry Reuters vládne dáta zverejnené v pondelok (26. 7.).

V roku 2021 pytliaci dosiaľ zabili deviatich nosorožcov, čo je najnižšie číslo za posledných osem rokov. Slonov zabili dokopy štyroch za rovnaké obdobie, a to je tiež päťročné minimum.

Národ na juhu Afriky je po Juhoafrickej republike domovom druhej najväčšej populácie nosorožcov tuponosých na svete, zatiaľ čo poskytuje útočisko až tretine celosvetovej populácie nosorožcov ostronosých.

Namíbia je tiež domovom posledných voľne žijúcich nosorožcov ostronosých na svete, ktorých počet narastá po tom, čo pred niekoľkými rokmi takmer vyhynuli pre sucho a pytliactvo.

Podľa odhadov nadácie Save the Rhino žije v Namíbii viac ako 200 jedincov týchto nosorožcov, najmä na severovýchode krajiny.

Údaje ministerstva životného prostredia a turizmu ukazujú, že najvyšší počet zabitých nosorožcov zaznamenali v roku 2015 – 97. Nasledujúce dva roky toto číslo kleslo na 66, respektíve 55. Opätovný nárast evidovali v roku 2018 – 81, no od roku 2019 štatistiky postupne klesajú.

Počet usmrtených slonov dosiahol vrchol v roku 2016 – 101, ale odvtedy sa čísla dramaticky znižujú.

Štatistiky o počtoch zabitých nosorožcov a slonov si ministerstvo vedie od roku 2013, takže reálne maximum počtu usmrtených jedincov nie je známe.

Hovorca ministerstva prisudzuje pokles v pytliactve spolupráci orgánov činných v trestnom konaní a verejnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet