Na hlavný obsah

Počet obetí kolapsu bytovky na Floride sa vyšplhal na 78

Stále je viac ako 60 nezvestných.

Počet obetí kolapsu bytovky na Floride sa vyšplhal na 78
Nestabilný bytový blok, ktorý sa koncom júna čiastočne zrútil, zdemolovali v meste Surfside v americkom štáte Florida. Foto: TASR/AP

Viac ako dva týždne po čiastočnom zrútení bytového domu na juhovýchode Floridy sa ďalej zvyšuje bilancia potvrdených obetí na životoch. Po piatkovom (9. 7.) vyjadrení šéfky okresu Miami – Dade County Danielle Levineovej Cavaovej sa dostala na číslo 78, informovali americké médiá. Počet nezvestných klesol na 62.

„Je to ohromujúce a srdcervúce číslo, ktoré nás všetkých hlboko zasahuje,“ povedala Cavaová o aktualizovanej bilancii mŕtvych. O deň skôr floridské úrady evidovali 60 mŕtvych. V piatok šéfka okresnej samosprávy uviedla, že najmenej 47 zosnulých z domu v mestečku Surfside identifikovali.

Medzi obeťami sú pravdepodobne aj cudzinci, keďže hneď niekoľko latinskoamerických krajín po zrútení budovy v noci na 24. júna hlásilo nezvestných občanov.

Bol medzi nimi aj Paraguaj, ktorého minister zahraničia vo štvrtok (8. 7.) uviedol, že jednou z nájdených obetí je sestra prvej dámy tohto juhoamerického štátu.

Úrady na Floride tento týždeň uznali, že nie je reálne, aby bol v troskách komplexu Champlain Towers South ešte niekto živý. Koľko ľudí bolo v dvanásťposchodovej budove, keď sa skoro polovica z jej 135 bytových jednotiek zosunula k zemi, nie je jasné. Rovnako zostávajú neobjasnené príčiny tragédie.

Obytný dom bol 40 rokov starý a podľa expertného posudku z roku 2018 boli v jeho podzemnej časti vážne defekty, oficiálne vyšetrovanie je však stále na začiatku. Agentúra AP dodáva, že už sa objavilo najmenej šesť žalôb zo strany rodín obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet