Na hlavný obsah

Počet obetí výbuchu autobusu v Pakistane stúpol na 13, Čína žiada dôsledné prešetrenie

Nehoda si vyžiadala životy deviatich čínskych inžinierov.

Počet obetí výbuchu autobusu v Pakistane stúpol na 13, Čína žiada dôsledné prešetrenie
Miestni obyvatelia a záchranári stoja neďaleko autobusu, ktorý sa zrútil po výbuchu do rokliny na severozápade Pakistanu. Foto: TASR/AP

Pri výbuchu autobusu na severe Pakistanu dnes zomrelo 13 ľudí, vrátane deviatich Číňanov. Peking je presvedčený, že išlo o teroristický útok, podľa Islamábádu explóziu spôsobila mechanická závada v autobuse.

Vo vozidle sa viezlo viac ako 30 čínskych inžinierov na stavbu vodnej elektrárne Dasu, informovala agentúra Reuters.

Pôvodne prevažoval názor, že explodovala nálož, ktorá bola buď nastražená na ceste, alebo umiestnená v autobuse. Verzie, že išlo o pripravený teroristický útok, sa tiež naďalej drží čínske ministerstvo zahraničia.

Pakistanské ministerstvo zahraničia ale popoludní uviedlo, že tragédiu spôsobila mechanická porucha vo vozidle, z dôvodu ktorej unikal plyn, ktorý sa potom vznietil.

Dve osoby ostávajú nezvestné

Vrchný inšpektor provincie Chajbar Pachtunchvá Muazzym Ansari ráno vyslovil podozrenie, že v pozadí môže byť zločinecký zámer. „Zatiaľ to vyzerá na sabotáž,“ poznamenal s tým, že polícia už začala vyšetrovanie. Povedal tiež, že okrem čínskych inžinierov zomreli aj dvaja príslušníci polovojenských síl, ktorí vozidlo sprevádzali ako ochranka, a dvaja miestni obyvatelia.

„Autobus po explózii spadol do hlbokej strže. Straty sú značné. Jeden čínsky inžinier a jeden vojak sú nezvestní. Záchranná operácia pokračuje, zmobilizovali sme celú vládnu mašinériu, aby sme zranených letecky dopravili do nemocnice,“ povedal agentúre Reuters činiteľ miestnej vlády, ktorý si neželal byť menovaný.

Čína vyzvala Pakistan, aby výbuch dôkladne vyšetril. Čínske ministerstvo zahraničia incident odsúdilo, vyjadrilo sústrasť rodinám obetí a vyzvalo Islamabád, aby zabezpečil bezpečnosť čínskych zamestnancov, inštitúcií a projektov.

S výstavbou elektrárne nie sú spokojní miestni obyvatelia

Kto je za explóziu zodpovedný, zatiaľ nie je jasné. Stavba veľkého vodného rezervoáru Dasu sa ale opakovane stretla s protestmi miestnych obyvateľov, ktorých životy projekt ovplyvní.

Výstavba vodnej elektrárne sa začala v roku 2018. Elektráreň by po dokončení mala pokryť štvrtinu spotreby elektriny Pakistanu, a zmierniť tak chronický nedostatok a výpadky elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet