Na hlavný obsah

Počet obetí záplav v Nemecku sa vyšplhal na 103

Nezvestné sú stovky ľudí.

Počet obetí záplav v Nemecku sa vyšplhal na 103
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Celkový počet obetí záplav v západných častiach Nemecka stúpol na 103. Informovala o tom v piatok (16. 7.) agentúra DPA. Viac ako 1 000 ľudí je nezvestných v okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, uviedla miestna polícia.

V samotnom Porýní-Falcku vzrástol počet obetí katastrofálnych záplav na 60, uvádzajú úrady s tým, že počet ešte môže vzrásť.

„Situácia je v našej spolkovej krajine naďalej nanajvýš napätá. Utrpenie nemá konca,“ povedala v piatok premiérka Porýnia-Falcka Malu Dreyerová pri návšteve centrály profesionálnych hasičov v Trieri.

Ešte vo štvrtok (15. 7.) večer úrady v tomto regióne informovali o 28 mŕtvych. Minister vnútra Porýnia-Falcka Roger Lewentz hovoril o nejasnom osude 40 až 60 ľudí.

Okres Ahrweiler dokonca hovoril o 1 300 nezvestných ľuďoch. Hovorkyňa okresu to podľa DPA vysvetlila aj čiastočne nefungujúcou telefónnou sieťou. Mnohým ľuďom sa tak nedá dovolať na mobilné telefóny.

Vodné masy v Porýní-Falcku počas krátkej doby spustošili napríklad obec Schuld na rieke Ahr s približne 700 obyvateľmi. Voda tam strhla celé domy, ďalšie silno poničila. Rozsiahle škody hlásia aj z ďalších okresov.

Mnoho ľudí ešte čaká na záchranu

Dramatická je tiež situácia v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde si veľká voda vyžiadala zatiaľ 43 ľudských životov.

V mestečku Erftstadt juhozápadne od Kolína nad Rýnom sa čiastočne alebo úplne zrútil rad domov. Z mnohých z nich sa podľa miestnych úradov ozýva volanie o pomoc. K zaplaveným stavbám sa ale záchranári teraz dostanú len v člnoch.

Sociálne siete obleteli snímky zachytávajúce mohutný zosuv pôdy v mestskej časti Blessem. Záchranárom v meste prácu komplikujú úniky plynu. V päťdesiattisícovom meste evakuovali okrem iného niekoľko domovov pre seniorov.

Nemecká armáda vyslala na pomoc zasiahnutým spolkovým krajinám asi 900 vojakov. Regionálne vlády i nemecká kancelárka Angela Merkelová sľúbili postihnutým oblastiam rýchlu pomoc s odstraňovaním obrovských škôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet