Na hlavný obsah

Počty prípadov na španielskej Malorke rastú, v Barcelone čísla mierne klesli

Miestna vláda chce na ostrove zaviesť prísnejšie opatrenia.

Počty prípadov na španielskej Malorke rastú, v Barcelone čísla mierne klesli
Ľudia sa opaľujú na pláži v Palme de Mallorca, hlavnom meste španielskeho ostrova Malorka a autonómneho spoločenstva Baleáry. Foto: TASR/AP

Počty infikovaných koronavírusom na španielskom ostrove dovolenkárov Malorka neustále rastú, čo donútilo úrady uvažovať nad zavedením obmedzení v zábave turistov. V stredu (21. 7.) o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva bol v utorok (20. 7.) počet nových prípadov na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní (incidencia) 335. V predchádzajúci deň bol tento údaj na hodnote 310 a minulý týždeň v piatok mal hodnotu 270.

Regionálna vláda španielskych Baleárskych ostrov, kam patrí okrem Malorky aj Menorka, Ibiza a Formentera, chce už od blížiaceho sa víkendu (24. – 25. 7.) prísne obmedziť nočný život. Prudký nárast nakazených koronavírusom totiž vidno najmä medzi mladými, väčšinou ešte nezaočkovanými ľuďmi.

Zabrániť chce predovšetkým takzvaným botellónes, teda večierkom, ktoré sa konajú vonku a s množstvom alkoholu. To sa dá dosiahnuť zatvorením pláží a parkov od 01.00 h do 06.00 h. V tomto čase budú povolené len stretnutia ľudí z tej istej domácnosti. Navrhovaným opatreniam však ešte musia dať zelenú súdy, čo sa nepokladá za isté.

V Barcelone zaznamenali mierny pokles

V severošpanielskom regióne Navarra, kde bola sedemdňová incidencia takmer 537 nakazených na 100 000 obyvateľov, tamojší súd v utorok zamietol žiadosť regionálnej vlády o zavedenie zákazu nočného vychádzania. V regiónoch Katalánsko a Valencia to však predtým súdy povolili.

V ohnisku nákazy v Katalánsku, v obľúbenej turistickej destinácii Barcelona, však tieto čísla prvýkrát mierne klesli. Sedemdňová incidencia tam klesla z pondelkových 612 na utorkových 579. Tento údaj pre celé Španielsko bol 327.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet