Na hlavný obsah

Pokračuje súd s Kováčikom. Predvolali ďalších svedkov

Kováčik údajne spolupracoval s mafiánskym gangom takáčovcov.

Pokračuje súd s Kováčikom. Predvolali ďalších svedkov
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže . Foto: TASR

V Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Súd si v piatok (9. 7.) predvolal štyroch svedkov. Ako prvý sa k slovu dostal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Stanislav.

Ako odznelo vo vysielaní Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko, ten pôvodne dozoroval prípad bossa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Keďže bol na dovolenke, zastupovala ho prokurátorka Blanka Godžová, ktorá nepodala sťažnosť proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu a mafián sa dostal z väzby na slobodu.

Tvrdí, že samotné rozhodnutie Najvyššieho súdu ho neprekvapilo. U kolegyne však najskôr telefonicky a neskôr v práci zisťoval, prečo nepodala sťažnosť.

„Keď som za ňou prišiel a zisťoval ako to bolo, bola taká plačlivá, bola v strese. Povedala, že ona za nič nemôže, že  mala tento postup odobrený špeciálnym prokurátorom. Ďalej som bol vyzvaný špeciálnym prokurátorom, aby som predložil svoje stanovisko v tejto veci,“ povedal Stanislav.

Dodáva, že až neskôr zistil, že jeho stanovisko určené pre generálneho prokurátora bolo pravdepodobne upravené a v súčasnosti sa s ním plne nestotožňuje.

Ďalšia svedkyňa,. zamestnankyňa špeciálnej prokuratúry Mária Karocsányová, ktorá má na starosti utajované dokumenty opísala, že kópie z nich je teoreticky možné získať aj bez jej vedomia.

Dušana Kováčika označila ako dobrého šéfa, rovnako ako prokurátor Michal Stanislav. Svedok Marián Kočner, menovec podnikateľa právoplatne odsúdeného v kauze zmeniek, zas vysvetľoval, ako sa dozvedel o tom, že je podozrivý v prípade prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu.

Ide o kamaráta Ľudovíta Makóa, bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý bol taktiež podozrivým. Makó tvrdí, že Dušan Kováčik údajne na jeho žiadosť preveril situáciu na špeciálnej prokuratúre a poskytol mu aj vyšetrovací spis. Marián Kočner hovorí, že Čurillu vôbec nepozná.

Obžalovaný Dušan Kováčik po výsluchu namietal, že podľa neho bol vykonaný nezákonne. Tvrdí, že svedok Kočner mal vopred informácie od orgánov činných v trestnom konaní o tom, že inkriminované listiny Kováčik odovzdal Ľudovítovi Makóovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko