Na hlavný obsah

Policajný prezident Kovařík čelí pre odvolanie vyšetrovateľky Santusovej kritike

Šéfka vyšetrovania podľa neho obišla interné predpisy.

Policajný prezident Kovařík čelí pre odvolanie vyšetrovateľky Santusovej kritike
Na snímke prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík. Foto: TASR

Na policajného prezidenta Petra Kovaříka a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa zosypala kritika. Dôvodom je aj odvolanie vedúcej vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej, údajne pre zmarené zadržanie dvoch obvinených, ako aj zásahy policajtov, ktorých povolali zo Sobraniec.

„Zásah bol prerušený mojím rozhodnutím po konzultácii s dočasne povereným riaditeľom Úradu inšpekčnej služby do času, kým neboli zistené všetky okolnosti vyžiadania a nasadenia zásahovej jednotky úradu hraničnej a cudzineckej polície Sobrance,“ zdôvodnil svoje konanie policajný prezident.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Podľa informácií RTVS jednotka zo Sobraniec bola nasadená preto, že bratislavskí kukláči boli v tom čase v pohotovosti na žiadosť jedného z vyšetrovateľov. Nemohli tak byť k dispozícii na inom mieste. „Celý postup bol preverený operatívne, do 40 minút,“ dodal Kovařík.

Keď nakoniec policajný prezident zásah povolil, bolo neskoro. Dvaja obvinení ušli. Peter Kovařík to kladie za vinu vyšetrovateľke Santusovej, ktorá tým, že o zásahu neinformovala svojho nadriadeného, obišla interné predpisy. Jej následné odvolanie ostro kritizujú politici, dôvod však nevidí ani prokuratúra.

„Dozorový prokurátor v postupe vyšetrovateľky nezistil žiadne procesné pochybenie, ktoré by odôvodňovalo prijatie príslušných opatrení,“ skonštatoval situáciu prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislav Remeta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko