Na hlavný obsah

Poľská justičná reforma je v rozpore s európskym právom, rozhodol súd EÚ

Podkopáva nezávislosť súdnictva, tvrdí Brusel.

Poľská justičná reforma je v rozpore s európskym právom, rozhodol súd EÚ
Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a poľský premiér Mateusz Morawiecki Foto: SITA/AP

Disciplinárny režim poľských sudcov je v rozpore s právom Európskej únie. Vo vlečúcom sa spore o justičnú reformu presadenú poľskou konzervatívnou vládou o tom vo štvrtok (15. 7.) rozhodol Súdny dvor EÚ.

Podľa najvyššieho justičného orgánu Únie existujú pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti poľskej disciplinárnej komory, ktorá vedie so sudcami disciplinárne konania.

Poľský najvyšší súd naopak v stredu (14. 7.) rozhodol, že skoršie predbežné opatrenia, ktorými únijný súd nariadil prerušiť prácu spomínanej komory, odporujú poľskej ústave.

Žaloba Európskej komisie

Poľsko zažalovala Európska komisia, podľa ktorej Varšava v súvislosti s disciplinárnym poriadkom sudcov neplní svoje povinnosti vyplývajúce z právnych predpisov EÚ. Súd dal všetkým námietkam komisie za pravdu a skonštatoval v poľskom systéme množstvo problémov.

Disciplinárna komora podľa sudcov v Luxemburgu „neposkytuje všetky záruky nestrannosti a nezávislosti a najmä nie je chránená pred priamym alebo nepriamym vplyvom poľskej zákonodarnej a výkonnej moci“.

Disciplinárny režim navyše podľa únijného súdu umožňuje, aby sa bežné rozhodnutia sudcov vnímali ako disciplinárne prehrešky, čo na nich umožňuje vyvíjať tlak.

Tiahnuce sa spory

Komora sa stala súčasťou niekoľkoročného sporu o reformu poľskej justície, ktorá podľa Bruselu podkopáva nezávislosť poľského súdnictva.

Unijní sudcovia už prípady spojené s reformou na podnet EK posudzovali niekoľkokrát. Dospeli okrem iného k záveru, že zákon znižujúci dôchodkový vek sudcov je v rozpore s únijným právom. Rovnako zhodnotili aj normu, ktorá umožňuje poľskej vláde zasahovať do zloženia najvyššieho súdu.

Poľská vláda námietky Komisie podporovanej viacerými členskými štátmi odmieta ako zasahovanie do zvrchovanosti krajiny. Poľská justícia má v týchto dňoch vo vlastnej reakcii na spor rozhodnúť o tom, či je právo EÚ nadradené poľskej ústave alebo nie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet