Na hlavný obsah

Poľská vláda chce zakázať neeurópske vlastníctvo miestnych médií

Podľa opozície ide o ďalší pokus o kontrolu nad médiami v krajine.

Poľská vláda chce zakázať neeurópske vlastníctvo miestnych médií
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki počas tlačovej konferencie po stretnutí premiérov V4 + Slovinsko v Ľubľane 9. júla 2021. Foto: TASR

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť predstavila nový zákon, ktorý zakazuje neeurópske vlastníctvo poľských médií.  Podľa opozície ide o ďalší pokus vlády o kontrolu nad médiami v krajine. Zákon si podľa nej berie na mušku najmä vysielateľa TVN, ktorého vlastní americká firma Discovery.

Spravodajské kanály televízie TVN už skôr poukázali na kauzy a škandály poľskej vlády. Popredným členom Práva a spravodlivosti sa to nepáči, tvrdia, že médiu chýba objektivita.

Premiér hovorí o rovnováhe, opozícia o kontrole médií

Podľa premiéra Mateusza Morawieckeho by každá seriózna krajina mala mať nástroje, ktoré udržia rovnováhu na mediálnom trhu.

„Cieľom nových  predpisov je zabrániť spoločnostiam, najmä z krajín mimo Európskej únie, aby prevzali poľské spoločnosti a zamedziť im tak v ovplyvňovaní mediálnej diskusie a v ovplyvňovaní verejnej mienky bez súhlasu poľského regulátora,“ vyhlásil Morawiecki.

Po novom by tak poľské médiá, ktorých väčšinu vlastní zahraničná firma mimo európskeho hospodárskeho priestoru, nemohla v krajine dostať licenciu na vysielanie.

Podľa opozície ale ide o takzvaný Lex TVN, ktorý má zamknúť ústa konkrétnej televíznej stanici. Upozorňuje na to aj Pavol Szalai z organizácie Reportéri bez hraníc s tým, že poľská vláda chce, aby americký vlastník odišiel z trhu.

„Myslíme si, že Európska komisia by mala zvážiť vyšetrovanie prideľovanie licencií v Poľsku,“  uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

O obnovenie licencie TVN žiadala už pred rokom

Dodáva, že TVN 24 ešte stále nedostala rozhodnutie o obnovení licencie, aj keď o ňu požiadala už pred rokom a ak má pokračovať, musí sa to stihnúť do septembra. Poľská vládna strana sa obhajuje, že nejde o vojnu s médiami, ale o ochranu objektivity. 

Podľa Pavla Szalaia však strana Právo a spravodlivosť už v minulosti ukázala, že si nectí domácu ústavu, zákony ani európske právo. Poukazuje na to, že vláda nedávno cez štátnu firmu Orlen prevzala sieť nezávislých regionálnych médií Polska Press a je možné, že sa o to pokúsi aj pri TVN.

„TVN je veľmi dôležitým médiom v Poľsku. Je veľkou, nezávislou televíziou, zdrojom informácií  v čase, keď poľská vláda úplne kontroluje verejnoprávnu televíziu a spravila si z nej nástroj vládnej propagandy,“ dodal Szalai.

Podčiarkol, že Brusel môže na základe európskeho práva regulovať prideľovanie licencií, vlastníctvo médií je však v kompetencii národných legislatív. Európsky parlament na problematickú slobodu médií v Poľsku už dlhodobo upozorňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet